A mozgáshiány annyi embert öl, mint a dohányzás

Az emberek egyre kevésbé mozognak, olyannyira, hogy a mozgásszegény életmód szerte a világon lassan már legalább annyi ember halálához vezet, mint a dohányzás - derült ki a Lancet folyóiratban megjelent kutatásból, amelyben 33 tudós vett részt.

A cikk időzítése nem véletlen, ugyanis az olimpia a szakértők szerint kiváló alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára. A kutatók becslései szerint az emberek egyharmada inaktív, ami világviszonylatban évente körülbelül 5,3 millió ember életét követeli, többet, mint a dohányzás.

Michelle Obama a Let's Move kampányban a gyermekkori elhízás veszélyeire hívja fel a figyelmet
U.S. first lady Michelle Obama plays flag football with children, former NFL players and coaches during her "Let's Move" campaign to fight childhood obesity in New Orleans, September 8, 2010. REUTERS/Cheryl Gerber (UNITED STATES - Tags: POLITICS SPORT EDUCATION HEALTH IMAGES OF THE DAY)

A szakértők azonban vitatkoznak ezzel az állítással, hiszen sokkal kevesebb dohányos él a világon, mint ahány inaktív ember, vagyis a cigaretta sokkal károsabb az egyénre nézve. A kutatók szerint a helyzet azonban már olyan súlyos, hogy járványként kellene kezelni - írja a Mindennapi Pszichológia.

Az angliai adatok különösen aggasztóak, a brit felnőttek körülbelül kétharmada nem végez semmilyen fizikai tevékenységet. „A 2012-es olimpiai játékokat világszerte óriási figyelem kíséri. Mégis hiába nézik az emberek a legjobb sportolókat, ahogy versengenek, a legtöbb néző inaktív marad” - magyarázta a problémát Pedro Hallal, az egyik kutató. A tudósok szerint a kormányoknak meg kellene könnyíteniük az emberek lehetőségét a mozgásra, például, ha valaki fél a helyi parkban, nem valószínű, hogy kimegy oda sportolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.