A mocsárban landolt egy hőlégballon Vörs mellett

Lápos területen landolt egy turistákat szállító hőlégballon szerda este Vörs mellett, a pilótát és a 18 utast csütörtök reggelre épségben kihozták a mocsárból a katasztrófavédelem egységei és a kaposvári Kötél Egyesület önkéntesei - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese az MTI-vel. A hőlégballonos cég ügyvezetője elmondta: senki nem volt veszélyben.

Török Sándornak, a somogyi katasztrófavédelem helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a katasztrófavédelemtől a hőlégballon pilótája szerda este kilenc órakor kért segítséget, miután a sötétedés közeledtével alkalmas leszállóhelynek vélte Vörsön a vasút és a Zala folyó közötti területet, de a leszállást követően kiderült, hogy egy mocsaras területre landoltak, és nem tudnak kijutni.

A hőlégballon fedélzetén tizenkilencen tartózkodtak: a pilóta, valamint orosz, osztrák, német és magyar utasok - tette hozzá.

A szóvivőhelyettes beszámolt arról, hogy a keszthelyi tűzoltókat, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálatát, valamint a Kötél Egyesületet riasztották. Ezek munkatársai bejutottak a hőlégballonhoz, takarókat és védőitalt juttattak a mocsárban rekedt embereknek, amíg a kimenekítéshez szükséges ösvényt kialakították a területen. A pilótát és az utasokat csütörtök reggel hét órára biztonságban eljuttatták a szárazföldre, ahol a kísérő földi személyzetük és a mentők vártak rájuk.

Senki nem sérült meg, a légi jármű utasai nem szorultak orvosi ellátásra - tájékoztatott Török Sándor.

Kollár Gábor, a Balaton Ballooning Kft. ügyvezetője az MTI megkeresésére elmondta: a 18 utas között egy 12 éves gyerek is volt, ő a kosár aljában végigaludta az éjszakát. Senki nem volt veszélyben, a hőlégballont nem vízben, hanem nádasban, száraz területre sikerült letennie a pilótának.

Hozzátette: nem történt baleset vagy szerencsétlenség, csupán egy rossz helyre sikerült leszállásról van szó. Az esetet tudomása szerint ezért a légügyi hatóság sem vizsgálja.

"Kellemetlen volt a helyzet az utasok számára is, de nem aggódtak" - mondta. Közlése szerint tudták, hogy kérték a katasztrófavédelem segítségét, mert terepjárókkal nem lehetett megközelíteni a hőlégballont, s végül mindenki száraz lábbal tudott kijönni, miután reggelre egy nádvágó gép ösvényt vágott a kosárig.

Kollár Gábor azt mondta, nagyon ritkán fordul elő hasonló eset, cégük ötödik éve szervez ilyen utakat, és eddig baleset nélkül több ezer elégedett utasuk volt.

"Sajnos ez nem irányítható légi jármű", és most is az okozta a kellemetlenséget, hogy a szél először megállt, majd a légmozgás rossz irányba sodorta a hőlégballont - közölte az ügyvezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.