A magyarok szerint az idei év jobb lesz, mint 2013

A világ polgárainak háromnegyede optimistán kezdi a 2014-es esztendőt, bíznak abban, hogy a tavalyinál összességében jobb évük lesz. A magyarok különösen derűlátók, a megkérdezettek 83%-a többet vár az idei évtől, mint amennyit 2013 hozott számukra.

A tavalyi évet felemásnak minősítette az Ipsos által megkérdezett 18 ezer fő: 47% százalékuk sikeresnek, míg 53 százalékuk kudarcosnak ítélte. 2013-at rossz évnek tartja a magyarok 69%-a is, náluk már csak a spanyolok és az argentinok vlik úgy, hogy a tavalyi kifejezetten pocsék év volt.

Honfitársaink közül főleg a 60 év felettiek, a munkanélküliek, az alacsony iskolázottságúak nevezték sikertelennek a mögöttünk hagyott esztendőt: háromnegyedük nyilatkozott ilyen értelemben. Legkevésbé elégedetlenek a húszas-harmincas korosztály tagjai, a szellemi munkát végzők, a diplomások voltak, de még körükben is a többség (60-62%) úgy érezte, hogy számukra 2013 nem volt eredményes.

Az elmúlt év történései nagyon megosztották a világ polgárait. Kiderült ugynaakkor, hogy az értékelések nem földrész-specifikusak, hiszen például Ázsiában a dél-koreaiak többsége (66%-a) elégedetlen volt 2013-mal, míg a japánoknak és a kínaiaknak csak kisebb hányada (43-43%-a) minősítette kedvezőtlenül a múlt évet.

Európában a svédek 37, a britek 43 százaléka tartotta kedvezőtlennek a vele, családjával történt eseményeket, míg például az olaszok esetében ez az arány sokkal magasabb: 60 százalék. 

Az idei évnek reménykedve vágnak neki a világ országaiban, a lakosság többsége mindenhol úgy gondolja, hogy jobban alakulnak a dolgok, mint tavaly. Az optimizmus rangsorának tetején az indonézek, franciák, brazilok és indiaiak állnak - 88-91 százaléknyi reménykedő polgárral. A másik végponton pedig az olaszokat és a japánokat találjuk - a megkérdezettek csupán 52-53 százaléka bízik az idei év sikerében.

A magyarok a tavalyi sikertelenségérzés után pozitív fordulatot várnak az életükben, 83 százalék hiszi, hogy 2014 jobb lesz, mint az előző év. Főleg a hazai fiatalok várnak sokat 2014-től, 92 százalékuk véleménye szerint idén jobbra fordul életük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.