A lustaság emeli a vérnyomást

A fiatal korban végzett rendszeres testmozgás akár ötödére is csökkentheti a későbbi magas vérnyomás kialakulásának esélyét - adta hírül egy amerikai vizsgálat eredményeit a Hypertension című folyóirat.

A magas vérnyomás minden harmadik-negyedik felnőttet elérő betegség, mely a szív- és érrendszeri elváltozások, az infarktus és kiváltképp az agyi katasztrófa alapvető kockázati tényezője. Fontos volna tudni, mit tegyünk, hogy a vérnyomás emelkedésének bekövetkezését valamilyen módon megelőzzük.

Mercedes Carnethon és munkacsoportja Chicagóban csaknem hétezer, 18-30 éves önkéntest szervezett be annak vizsgálatára, hogy a fiatal korban végzett rendszeres testmozgás befolyásolja-e a következő évtizedekben a vérnyomás alakulását.

A résztvevők húsz éven keresztül rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatra, kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és terheléses vizsgálatokon vettek részt.

Két évtized során több mint ezer önkéntesben alakult ki magas vérnyomás (azaz 140/90 hgmm feletti érték).

A kutatók a matematikai értékelésnél figyelembe vették mindazon tényezőket, melyek emelhetik a vérnyomás értékét, de a kevés fizikai terhelés akkor is önálló kockázati tényezőnek bizonyult.

Az összesítés alapján, amennyiben a résztvevők hetenként legalább ötször napi félórát mozogtak, a magas vérnyomás 34 százalékkal ritkábban jelent meg. A vizsgálók szerint a tanulmány értékét növeli, hogy nemcsak a résztvevők által mondott testgyakorlás adatait dolgozhatták fel, hanem ismételt, objektív mérésekkel is ellenőrizték a teherbírást.

A rendszeres testmozgás magas vérnyomást megelőző hatása kiváltképp a fiatal fehérbőrű nők esetében bizonyult igen kifejezettnek. Közöttük a rendszeres mozgók ötször ritkábban lettek magas vérnyomásúak.

"Az, hogy a rendszeres mozgásnak van ilyen kedvező hatása, eleve várható volt, a meglepetés csak ennek rendkívüli mértéke" - nyilatkozta Goutham Rao, a kérdés ismert szakértője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.