Ijesztgetés helyett a perspektíva motiválja a fiatalokat

Egy friss kutatás szerint a fiatalokat nem rettentik el a negatív következmények, a dohányosok nagy része nem fél a tüdőrák kialakulásának kockázatától, azonban a pozitívumok ösztönzik őket. Egy dohányzásellenes kampány során érdemesebb lenne arról beszélni, mennyivel több pénze és mennyivel szebb bőre lesz annak, aki nem gyújt rá.

A University College London szakemberei 9 és 26 év közötti önkénteseket kértek fel arra, hogy becsüljék meg, bizonyos negatív események – például egy autóbaleset vagy tüdőrák -  milyen valószínűséggel fordulnak majd elő az életükben. Ezután megmutatták nekik a valós statisztikákat is, és megfigyelték ezek tudatában miként alakítják át a becsléseket magukra nézve.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabbak nem igazán tanultak a kapott információkból, és hiába látták, hogy esetleg nagyobb esélye van egy-egy negatív dolog előfordulásának a saját életükben, mint ahogy ők azt gondolták, továbbra sem hitték, hogy ez az arány rájuk nézve is igaz lehet - írja a Medipress.

Amint azt a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatást vezető dr. Christina Moutsiana kifejtette, a fentiek fényében jobban érthető, miért nem érnek sokat azok a fiatalokat célzó kampányok, melyek során egyes cselekedetek – például a védekezés nélküli nemi élet, a dohányzás, illetve az alkohol- vagy a drogfogyasztás – veszélyeire hívják fel a figyelmüket.

Ehelyett sokkal hatásosabb lenne, ha ezek a felhívások valamilyen pozitív eredményre fektetnék a hangsúlyt, például arról szólnának, mennyivel jobban fognak teljesíteni a sportban azok, akik nem isznak annyi alkoholt, és nem élnek kábítószerrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.