Szita-gyilkosság: mindhárom vádlott a halálsorra kerül

Csak holtan hagyhatják el a börtönt Szita Bence gyilkosai. Erről csütörtökön döntött a Kaposvári Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

A törvényszék csütörtökön ítéletet hirdetett Szita Bence gyilkosainak perében. Az 57 éves Bogdán Józsefet, a 42 éves Kertész Józsefet, valamint a 47 esztendős P. Erikát bűnösnek találták 14 éven aluli személy ellen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölésben, s ezért a három vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Az elsőfokú verdikt a vádlottakat kizárja a feltételes szabadulás lehetőségéből, s a triót terheli a nyomozás és a per 10 milliós költsége.

A 11 éves Szita Bencét 2012. október 29-én ölték meg a Kaposvárhoz közeli Sántos község határában. A kaposvári adóhivatalnál dolgozó, 47 éves P. Erika azért gyilkoltatta meg Bencét, mert a fiút okolta, hogy annak nevelőapjával – akivel 2010-ben létesített élettársi kapcsolatot – időnként konfliktusos a viszonya. Az asszony felbérelte a gyilkosságra az erőszakos bűncselekményekért már többször elítélt, s a börtönből októberben szabadult Bogdán Józsefet, valamint az akkor hetek óta hajléktalanszállón meghúzódó Kertész Józsefet. A két férfi és az asszony az említett nap estéjén autóval Bencét – azzal hitegetve, hogy bulizni mennek – kivitték a sántosi erdőbe Bencét, s ott bestiális módon végeztek a gyerekkel. Bogdán leütötte, majd ásóval és késsel több tucatszor megsebesítette Bencét. Kertész és P. Erika ezt végignézte: az asszony elemlámpával világított Bogdánnak, Kertész pedig elhantolta a fiút. Bence még élt, amikor rászórták a földet, így halálát fulladás okozta.

A nyomozás és a per során P. Erika és Kertész elismerte, de kisebbítette saját felelősségét a bűncselekményben. Az asszony azt állította, hogy ő nem akarta megölni Bencét, csak segítséget kért a két férfitól Bence viselkedése miatt. A gyilkosság szerinte Bogdán ötlete volt, s ő félt az erőszakos férfitól megvédeni a fiút. Kertész is a Bogdántól való félelmével magyarázta, hogy eltűrte a gyilkosságot. Bogdán viszont kitartóan tagadta részvételét a gyilkosságban, ám gyakran módosított vallomásával mindig újabb hazugságba sodródott. Mindhárman felmentésüket kérték, a törvényszék azonban bizonyítottnak látta a vádat.

Vadócz Attila, a pert tárgyaló tanács elnöke indoklásában elmondta, hogy a bíróság az emberi logika és az életszerűség alapján értékelte a tanúvallomásokat és a tárgyi bizonyítékokat. A vallomásokból kiderült, hogy P. Erika már régóta meg akarta ölni Bencét, előbb méreggel kísérletezett, aztán bérgyilkosokat keresett. A két felbérelt férfinak – miután eladta ékszereit – 192 ezer forintot fizetett a gyilkosságért. A tanúk vallomása, a köztéri kamerák felvételei, a telefonok cellainformációi és híváslistái alapján pontosan rekonstruálható a három ember mozgása, s az autókban és a ruhákon talált vér- és mikronyomok, valamint a tetthelyen rögzített nyomok mind azt erősítik, hogy a vádlottak követték el a gyilkosságot.

Vadócz Attila kitért arra, hogy a tényleges életfogytig tartó börtönt sokan embertelennek tartják, ő azonban nem, szerinte ez egy „kivételes” szankció, és ebben az esetben ezt kell alkalmazni. Nem társadalmi nyomásra (mert az valóban tapasztalható volt az ügyben), hanem a törvények és a bíróság lelkiismeretének a parancsára. Bogdán esetében – a férfi előélete miatt – nem is volt lehetőség a mérlegelésre, ráadásul az elsőrendű vádlott példátlanul brutális módon kínozta halálra áldozatát. Mindezt a két másik vádlott nem akadályozta meg, így az ő tettükre sincs semmilyen mentség. P. Erika cselekedetére azért sincs, mert kitartó szándékkal tört a fiú életére. A bíró hozzátette, hogy Bence magatartása, vagyis az, hogy néha az asszony ellen fordult, lelkileg teljesen érthető: a fiúnak sokáig hányatott sorsa volt, s mikor nevelőapja mellett végre révbe ért, akkor jött egy asszony, aki – ő legalábbis úgy érezte – részben elvette tőle a szeretett embert.

Az ítéletet hallva Kertész József földre rogyott (Bogdán ezt nevetve színjátéknak minősítette), így pár percre megszakadt a tárgyalás. Ezt követően mindhárom vádlott – a bíró kérdésére válaszolva – bejelentette, hogy felmentésért fellebbezik az ítélet ellen. Így a per a Pécsi Táblabíróságon folytatódik.

Kertész József másodrendű vádlott rosszul lett az ítélethirdetéskor
Kaposvár, 2013. június 6. Kertész József másodrendű vádlott rosszul lett az ítélethirdetéskor az ellene előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt a 11 éves Szita Bence gyilkosságának ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Kaposvári Törvényszék tárgyalótermében 2013. június 6-án. Első fokon tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kapott mindhárom vádlott. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.