Köd takarta a napfogyatkozást Európában

Budapesten is köd takarta el a napot, a napfogyatkozás leginkább az ország északnyugati és középső részén volt látható.

Az európai földrész nagy részén uralkodó ködös téli idő megakadályozta a keddi részleges napfogyatkozás élvezetét, de akadtak helyszínek, ahol látható volt a ritka jelenség.

A részleges napfogyatkozás egy ortodox templom felett Minszk környékén
Birds fly past an Orthodox church during a partial solar eclipse in the town of Volozhin, some 70 km (44 miles) west of Minsk, January 4, 2011. The partial eclipse will be visible from much of Europe, North Africa and central Asia. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT RELIGION IMAGES OF THE DAY)

Magyarországon az ország északnyugati és középső részén nyílt a legjobb lehetőség arra, hogy az érdeklődők nyomon kövessék a részleges napfogyatkozást. Budapesten a ködös idő akadályozta a jelenség megfigyelését. A keddi napfogyatkozást Jeruzsálem felett észlelték először, majd az európai országok következtek.

A téli időjárás azonban más országokban is közbeszólt, Svájctól Oroszországig éreztette hatását. A napfogyatkozás legnagyobb kiterjedésére Svédországban lehetett számítani, az északi országban a Nap 85 százalékát takarta a Hold. A svédeknek igen ritkán nyílik alkalmuk hasonló égi játék megfigyelésére, teljes napfogyatkozásra 2126-ig kell várniuk.  Szerencsésebbek voltak viszont a lengyelek, Krakkó felett derült volt az ég, a televízió képernyőjén azonban az egész ország nyomon követhette a jelenséget.

A napfogyatkozás Oroszország európai részén, így Moszkvában is észlelhető lett volna, a fővárost azonban sűrű köd borította a jelenség idején. A napfogyatkozás moszkvai idő szerint 10.38-kor kezdődött, 12.04-kor ért véget, és a Hold a Nap felületének 81,2 százalékát takarta el. Semmi sem látszott azonban a sűrű ködben, az első kék foltok az égen csak pár perccel a látványosság vége előtt jelentek meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.