A kutyák rémálma

Szórakozás és mulatság az emberek, rémálom a kutyák számára, ha a gazdájuk nem elég óvatos és felkészült. A szilveszteri petárdák és tűzijátékok halálra rémíthetik az állatokat, akik pánikba esve ön- és közveszélyessé válhatnak.

– Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát – javasolja Fehérvári Miklós, a Vizslamentés szaktanácsadója. Mint mondja, ha kutyánk a korábbi években nem félt a hasonló zajoktól, akkor se bízzunk abban, hogy ez idén is így lesz. Legyünk mellette, vigyázzunk rá, és készüljünk fel minden eshetőségre.

Rengeteg kutya és macska vár gazdára
Dr. Mikesy Levente, kutya

December 31-én az esti sétát célszerű úgy időzíteni, hogy még ne fussunk bele a tűzijátékokba. A petárdák okozta riadalom ellen a hámmal vagy a pórázzal tudunk védekezni. Határozottan, biztos kézzel vezessük a kutyát, ha pedig látjuk, hogy meg van ijedve, kössük le feladatokkal. A legfontosabb, hogy kizökkentsük, hogy eltereljük a figyelmét. Ültessük és fektessük le, és simogatással vagy apróbb falatokkal jutalmazzuk a megfelelő viselkedést.

Késő délután az egyébként kertben, szabadban élő kutyákat is helyezzük biztonságba, és másnap reggelig ne engedjük ki őket. Ha elvégzendő dolguk akad, pórázzal menjünk ki a kertbe is.

– Ha az állatnál korábban már tapasztaltuk, hogy fél a hirtelen zajoktól, például a mennydörgéstől, akkor mindenképpen zárt helyre kell vinni. Fontos, hogy olyan helyet válasszunk, ahol minimalizálni lehet annak kockázatát, hogy kárt tegyen magában vagy másban – mondja a szakember, aki hozzáteszi: volt már rá példa, hogy egy kutya félelmében kivetette magát az ablakon, épp ezért ő azt javasolja, a nagyon félős egyedeket zárjuk be a szállítóboxába, vagy a fürdőszobába, mert ezeken a helyeken valószínűleg nem történhet túl nagy baj.

Ha az állat fél, és emiatt vonyít, ugat vagy remeg, ne vigasztaljuk, és ne szidjuk meg. Viselkedjünk közömbösen, mintha mi sem történt volna. Ha nyugtatgatjuk, simogatjuk, csak megerősítjük a félelmét. E helyett inkább próbáljuk meg elterelni a figyelmét már jól begyakorolt feladatokkal vagy játékkal. Ha magabiztosan, nyugodtan csináljuk, a kutya egy idő után már kizárólag ránk fog figyelni.

A szakember nem javasolja a nyugtató használatát. – Minden ingernél van nagyobb, ha ismerjük a kutyánkat, már a testtartásából tudhatjuk, hogyan fog viselkedni, mikor kell jobban megfogni. A nyugtató betompítja az állatot, hatására megváltozhat az eb viselkedése is, kiszámíthatatlanná válhat – mondja a szakember, aki azt javasolja, hogy amennyiben kutyánk nagyon félős, és retteg a hirtelen zajoktól, még szilveszter előtt konzultáljunk az állatorvosával.

Ha megtörtént a baj

– Budapesten és nagyobb városokban a helyi állatvédők ügyeletet tartanak, ha elszökne a kutyánk, érdemes őket telefonon, e-mailen vagy a Facebook-oldalukon keresztül értesíteni – mondja Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársa. Nagyon fontos, hogy a gazda pontos bejelentést tegyen: el kell mondani, pontosan honnan, mikor szökött el az állat, hogyan néz ki, van-e valamilyen jellegzetes ismertetőjegye, hogyan viselkedik más állatokkal, hogyan viseli az autóval történő szállítást. Ha esetleg megkerül az eb, mielőbb értesíteni kell az állatvédőket.

– Tavaly az volt a tapasztalatunk, hogy az elkóborolt kutyák többsége néhány óra leforgása alatt, de legkésőbb egy napon belül visszatérhetett a gazdájához a chipnek köszönhetően – mondja az állatotthon szóvivője. A chipen kívül a nyakörvön vagy hámon elhelyezett, a kutya és a tulajdonos nevével, valamint utóbbi elérhetőségeivel ellátott biléta is sokat segít a megtalálóknak.

Ha az állat mégsem kerül elő másnapra, érdemes a fotójával ellátott képekkel kiplakátolni a környéket, aztán autóba pattanni és felkeresni a gyepmesteri telepeket. Január 1-jén nem érdemes telefonálgatni, személyesen kell felkeresni a telepeket és megnézni, nincs-e ott az állatunk. Ha ez sem vezet eredményre, akkor fel lehet hívni a szökés helyéhez közeli állatorvosi rendelőket, mert elképzelhető, hogy baleset érte, és valaki bevitte.

– Ha szilveszter éjjel valaki épp a kedvencét keresi, vagy kóbor állatot lát, hívja az Állategészségügyi Szolgálat központi telefonszámát, a 061-347-0830-as számot, és a diszpécserek riasztják a telefonálóhoz legközelebb járőröző állatmentőket – mondja Schneider Kinga, majd hozzáteszi: az Állatmentő Liga és a Noé Állatotthon öt járőrautóval rója majd az utakat, hogy minél több állatot hazajuttasson. Érdemes lesz figyelemmel követni a Noé Állatotthon Facebook-oldalát is, ahol idén is fényképes nyilvántartást vezetnek majd az elveszett és a talált kutyákról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.