A kormány nyaral, a Fidesz a vírussal riogat

A Fidesz állítja, hogy a kormány nem veszi komolyan az új típusú influenzát. Az Egészségügyi Minisztérium szerint minden kész a járvány fogadására. Hamarosan lesz oltóanyag is.

A Fidesz szerint Magyarország nem készült föl a járványra

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikus szerint megdöbbentő, hogy szerdai ülésén a kormány nem foglalkozott érdemben az influenzahelyzettel és az ehhez kapcsolódó védőoltásokkal sem. - A kormány nyaral, a járvány terjed - jelentette ki. - A kabinet tehetetlen, titkolózik, miközben egyre több ember fertőződik meg az új influenzavírussal, az A/H1N1-gyel - mondta Pesti, aki szerint az elmúlt hónapok alapján az látható, hogy a kormányzat nem tudja megfelelő súllyal kezelni a kérdést.

A fideszes politikus úgy vélekedett, hogy az influenzajárvány óriási gazdasági károkat fog okozni. - Ennek megelőzése gazdasági érdek. A válság elleni küzdelem része is, hogy idejében, a szakmai elvárásoknak és a nemzetközi ismereteknek megfelelően készüljünk fel, és szerezzük be az oltóanyagot - tette hozzá. Az ellenzéki képviselő kifejtette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a valaha volt leggyorsabban terjedő járványról van szó. A nemzetközi adatok alapján feltehetően a lakosság 20-30 százaléka fog megbetegedni, a megbetegedettek egy-két százaléka pedig kórházba kerül majd, ami Magyarországon 30-40 ezer embert jelent - mondta. - Ehhez képest - folytatta - a magyar kormány nem árulja el, hogy mennyi védőoltásra van szükség, és források sem állnak egyértelműen rendelkezésre.

Utóbbival összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés egészségügyi bizottsága korábban megszavazott több milliárd forintot az influenza elleni védekezésre az Egészségügyi Minisztériumnak, de a Pénzügyminisztérium ezt a mai napig nem biztosította a tárca számára.

A politikus közölte: az sem nyilvános, mekkorák a készletek a vírus elleni szerekből, azt viszont tudni lehet, hogy csak egyetlen készítményből rendelkezik az ország tartalékokkal.

A kormány állítja, mire a járvány ideér, az oltás is kész lesz

Nincs szükség alaptalan riogatásra az új típusú influenza miatt, Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány - közölte az Egészségügyi Minisztérium. Járványról akkor lehet beszélni, ha heti 20 ezer megbetegedés történik, azaz napi háromezer új beteg jelentkezik az orvosoknál. Magyarországon ugyanakkor három hónap alatt összesen 77 új típusú influenzás beteget jelentettek. Európában egyedül csak Angliában van érdemi aktivitása az új típusú influenza vírusnak.

A közlemény szerint a kormány április vége óta a nemzeti pandémiás tervben meghatározott lépések szerint szervezi az influenza A(H1N1)v elleni védekezést. - Magyarország felkészült az oltóanyaggyártásra, az Omninvest Kft. 15 éve kiváló minőségű szezonális influenzavakcinát gyárt, amely minden nemzetközi szakmai követelménynek megfelel" - olvasható a közleményben.

A vakcina tömeges gyártása már megkezdődött. Befejeződtek a preklinikai vizsgálatok, és szerdán az Omninvest benyújtotta a humánklinikai vizsgálatokra szóló kérelmet az Országos Gyógyszerészeti Intézethez. Az Omninvest és az EüM között hosszú távú szerződés van hatályban.

Ősszel, még a várható járvány előtt megkezdődhet a lakosság tömeges oltása mind a szezonális, mind a pandémiás vakcinával. „Magyarország ezzel élen áll az influenza A(H1N1)v elleni védekezésre való felkészülésben. Sehol a világon nincs még kész vakcina, hazánkban a világon az elsők között kezdődhet majd meg a tömeges védőoltás" - írja a közlemény

Fél Amerikát beoltják

Az amerikai népesség felét kellene beoltani az új típusú influenzát okozó H1N1-vírus ellen - javasolta helyi idő szerint szerdán a védőoltások egyesült államokbeli alkalmazási gyakorlatának kialakítására létrehozott tanácsadó bizottság. Az ajánlás szerint 160 millió dózis oltóanyagot készleteznek október közepére, az oltási szezon kezdetére.

Első körben a fokozottabb veszélynek kitett egészségügyi dolgozókat, a gyermekgondozókat és a várandós nőket oltanák be. Ez összesen mintegy 41 millió embert jelent. Ezután kerülnének sorra azok, akiknél egy esetleges influenzafertőzés esetén komoly szövődmények kialakulása fenyeget meglévő asztmájuk, cukorbetegségük vagy szívproblémáik miatt. Ezt követően oltanák be a 19 és 24 év közötti fiatal felnőtteket, akik nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg az új influenzával és olyan helyeken dolgoznak, ahol gyorsabban terjedhet a betegség.

Az idős emberek beoltása a H1N1-vírus ellen nem elsődleges feladat, mert a felmérések szerint kisebb a kockázata annak, hogy a 65 év felettiek megfertőződjenek. Az új influenza elleni oltóanyag embereken való tesztelése még csak most kezdődött, az eredmények szeptember végére lesznek meg. Várhatóan két oltásra lesz majd szükség a vírustól való teljes védettséghez, de egyelőre ezen a téren is zajlanak még a klinikai vizsgálatok.

Megtiltják a mekkai zarándoklatot?

Az iráni kormány azt fontolgatja, hogy megtiltja az idei mekkai kis zarándoklatot a ramadán böjti hónap idején, augusztus 22. és szeptember 19. között az új influenza terjedésének veszélyei miatt - közölte csütörtökön Kamran Bakeri-Lankarini közegészségügyi miniszter.

-- A kis zarándoklat (omra) a ramadán hónapjában igen korlátozott lesz, vagy ha szükséges, töröljük is - mondta a miniszter az IRNA hivatalos hírügynökség szerint. Bejelentette azt is, hogy a hatóságok 61 A/H1N1 vírusfertőzést regisztráltak az országban, többségét Mekkából hazatért zarándokoknál. Az új influenza gyorsan terjed, napi átlagban tíz új esetet jelentenek.

A november végi mekkai zarándoklatra, a haddzsra kétmillió hívőt várnak. Az omra, a kis zarándoklat egész évben zajlik, de legtöbben a ramadán idején keresik fel a szent várost.

 

Az új vírus elleni oltóanyag készül a drezdai GlaxoSmithKline laboratóriumban
A handout file photo shows a technician preparing specimens from a master H1N1 virus sample, for the pre-production of a vaccine against pandemic influenza A (H1N1) virus at a laboratory of GlaxoSmithKline in Dresden June 16, 2009. The pandemic of H1N1 swine flu has been a bonus for GlaxoSmithKline, which makes the inhaled flu drug Relenza, a vaccine and special antiviral masks, the company said July 23, 2009. Relenza is one of two drugs approved for use against H1N1. Picture taken June 16, 2009. REUTERS/GlaxoSmithKline/Handout (GERMANY HEALTH) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.