A kasztrált férfiak tovább élnek

A kasztrált férfiak átlagosan akár 19 évvel is tovább éltek, mint azok a kortársaik, akik megtartották férfiasságukat. A kutatók szerint a férfi nemi hormonok állhatnak a háttérben.

Az Inha Egyetem, a Korea Egyetem és a Koreai Történelmi Intézet három kutatója együtt jártak utána annak, milyen történelmi adatok állnak rendelkezésre a kasztrált férfiak életéről. Tanulmányuk a Current Biology című lapban jelent meg.

Amint azt a kutatásban részt vevő dr. Cheol-Koo Lee kifejtette, az eunuchok – akik külsejükben is számos női tulajdonsággal bírtak – sok kultúrában töltöttek be fontos szerepet, Koreában például a király háremének őrzői voltak, és akár örökbe is fogadhattak lánygyermekeket vagy kasztrált fiúkat.

A dél-koreai kutatóknak egy fellelt dokumentum révén összesen nyolcvanegy 1556 és 1861 között született eunuchról sikerült megállapítaniuk, milyen hosszú életet éltek. Az adatok alapján a vizsgált eunuchok átlagosan hetvenévesen haltak meg, ám hárman a bűvös száz évet is megélték, sőt a legidősebb egészen 109 évet élt.

Dr. Kyung-Jin Min, az Inha Egyetem munkatársa a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, az is felmerült bennük, hogy ennek a meghosszabbodott élettartamnak az eunuchok sajátos életmódja lehet az oka, ám ezt később elvetették, hiszen ezek a férfiak csupán akkor tartózkodtak a palota kellemes környezetében, ha szolgálatban voltak, ráadásul a hasonló körülmények között élő, nem eunuch férfiak csupán az ötvenes éveiket érték meg, és még a királyi családban is mindössze 45 év volt az átlagos élettartam.

Ehelyett sokkal valószínűbb lehet, hogy a férfi nemi hormonok állhatnak a háttérben, amit az is alátámaszt, hogy az emberi társadalomban a nők általában tovább élnek. A feltételezések szerint a tesztoszteron legyengíti az immunrendszert és akár a szívet is károsíthatja. A kasztráció meggátolja ennek a hormonnak a termelődését, ezáltal megvédi a testet a káros hatásoktól, és így hosszabb élettartamot eredményez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.