A hosszú élet forrása a mediterrán koszt

Régóta csodáljuk a mediterrán népek egészségi állapotát: egész Európában náluk a legkevesebb a szív- és érrendszeri halálozás, a legkisebb a II. típusú diabétesz gyakorisága, a legritkább az elhízott fiatalok aránya.

Az Uniós átlaghoz képest hazánkban 5-7 évvel alacsonyabb a születéskor várható élettartam, s vezetünk a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságában is. Nálunk a vezető halálokok – több mint 80%-ban – a szív és keringési, a daganatos, valamint az emésztőrendszeri megbetegedések.

Szardella
Anchovies are on display to sell in a fish market in central Ankara February 6, 2011. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: ENVIRONMENT)

A mediterrán országok lakosainak kedvezőbb életkilátásai és egészsége a mediterrán diétának köszönhető. Ennek alapja a rostban gazdag sok friss gyümölcs és zöldség, a telítetlen egészséges növényi olajok (pl. olívaolaj), az esszenciális telítetlen zsírsavakban gazdag halfélék, olajos magvak, valamint a vörös szőlőből készült italok, a vörösbor.

Ezekben a vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális aminosavak mellett megtalálhatók a létfontosságú Omega-3 esszenciális zsírsavak, antioxidánsként működő flavonoidok és proanthocianidák is – írja a ParaMedica.

A WHO ajánlása szerint a heti 2-3-szor fogyasztott friss tengeri halból és az olajos magvakból származó Omega-3 esszenciális zsírsavak jelentősen csökkentik a „rossz koleszterin – LDL”, illetve növelik a „jó koleszterin – HDL” szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, kedvezően befolyásolják a testsúlyt és a szív-érrendszer állapotát, az erek egészségét. A mediterrán étrend betartása mindenki számára előnyös, de fennálló betegség esetén érdemes olyan kiegészítő pótlás, mely ötvözi a legfontosabb hatóanyagokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.