A horkolás ötszörösére növelheti a rák kockázatát

A vér alacsony oxigénszintje is kiválthatja a rákos daganatok fejlődését és már az enyhén horkolók is veszélyben vannak - ezt állapították meg amerikai tudósok.

Wisconsini Egyetem Orvostudományi karán végzett kísérletekben 22 éve végeznek alvás-vizsgálatokat, eddig összesen 1522 ember adatait vetették össze. A kutatók ezek alapján összefüggést találtak a horkolás és a rákos megbetegedések kialakulása között.

"A miénk volt az első tanulmányt amely összefüggést mutatott az alvás közben fellépő rendszertelen légzés és a rák okozta halálozás között. A korábbi állatkísérletek és az új bizonyítékok nagyon meggyőzőek" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Javier Nieto.

A kutatók szerint már az enyhén horkolóknál is kimutatható volt, hogy 0,1-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, mint nem horkoló társaik. Ráadásul minél erősebb a horkolás, annál inkább megnövekszik a kockázat: a közepesen horkolóknál már megduplázódik a rák kockázata, a súlyosan horkoló betegek pedig 5-ször nagyobb valószínűséggel lesznek rákosak.

A kellemetlen hangot a felső légutak lágy szöveteinek (torok oldalsó és hátsó falai, nyelvgyök, nyelvcsap, mandulák, lágy szájpadlás) vibrációja hozza létre. Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő így mozgásba hozza a lágy szöveteket.A gátolt orrlégzés miatt hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkeznek, ezzel pedig csökken a vér oxigén- és nő a vér szén-dioxid szintje.

A tudósok szerint éppen a vér csökkent oxigéntszintje okozhatta a vizsgálti személyek rákos megbetegedéseit. A horkolás kezelése tehát nemcsak a házastársi béke miatt fontos, sok esetben a páciens élete is múlthat rajta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.