Veszélyesek lehetnek a Pest megyei bányatavak

A legtöbb bányató vízminőségét nem ellenőrzik, veszélyt jelenthet a beláthatatlan és változó mélység, valamint a tó alján heverő drótok, alkatrészek is. Az előírásokat megszegőket 20 ezer forintra büntethetik.

A harminc, Pest megyei bányató közül csak hétben lehet legálisan fürödni - mondta Borók Nikoletta, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság főmunkatársa. Fürödni csak a kijelölt helyeken szabad - a tiltás legfőbb oka a fürdőzők védelme. A legtöbb bányató esetében ugyanis nem ellenőrzik a vízminőséget, fennáll a fertőzés veszélye, veszélyt jelenthet a beláthatatlan és változó mélység is, és lehetnek olyan részek, ahol a víz már nem tud felmelegedni.

Az is előfordul, hogy drótok, alkatrészek és egyéb veszélyes tárgyak hevernek a tó alján - tette hozzá Borók Nikoletta. Pest megyében a Délegyházán, Dunaharasztin, Gyömrőn, Pócsmegyeren, Veresegyházon, Dunavarsányban lévő bányatavakat, valamint a Budakalász melletti Omszki-tó kis részét lehet legálisan használni.

A bányatavak esetében a fürdőzésre alkalmas helyek kijelölését az önkormányzat hozzájárulásával az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kistérségi hivatala végzi. A rendőrség ennek betartásáért felel. A jetskizésre alkalmas területet az önkormányzat hozzájárulásával a közlekedési hatóság jelöli ki, a pályát bójákkal kell körülhatárolni. Az előírásokat megszegők 20 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók, a jetskit engedély nélkül vagy ittasan vezetők 100 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak – közölte a rendőrség munkatársa.

Jetski-pályának a délegyházi tó van kijelölve, ahol tilos a fürdés; wakeboardozni az Omszki-tó erre a célra elkerített részén lehet.

Pest megyében 2009-ben 21 ember fulladt vízbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.