A gyorséttermi kaja depresszióhoz vezethet
A gyorsan elkészíthető, hamar bedobható finomságok gyakori fogyasztása nemcsak elhízással járhat, de egy új tanulmány szerint a hangulatunkra is hatással van.
Egy spanyol kutatás eredményei szerint ugyanis azok, akik rendszeresen fogyasztják a gyorséttermi ételeket, 51 százalékkal hajlamosabbak a depresszióra, mint akik ritkábban vagy egyáltalán nem is fogyasztanak ilyesmit.
"Minél több ilyen ételt eszünk, annál hajlamosabbak vagyunk a depresszióra" - mondja Almudena Sanchez-Villegas, a kutatás vezetője.
A Las Palmas de Gran Canaria illetve Granada egyetem által végzett kutatás során az is kiderült, hogy az egészségügyi problémákon túl a gyorséttermi ételek magánéleti problémákat is okoznak, ugyanis a fogyasztók nagy része egyedülálló és kevésbé akítv életet él.
A projektben 8964 ember vett részt, egyiküket sem diagnosztizálták korábban depresszióval, és soha sem szedtek antidepresszánsokat. Alig hat hónap elteltével azonban a gyorséttermi ételeken élők közül 493 embernél jelentkeztek a depresszió tünetei.