’A gyerekkori álmaim valósulnak meg hétről hétre’

Május 1-jén jelent meg a Mystery Gang első magyar nyelvű lemeze. Egri Péterrel, a zenekar énekes-dalszerző-gitárosával a trió karrierjéről, a Megőrülök érted című lemezről és az orosz nyelvű rockabillyről beszélgettünk.

Amikor 1998-ban megalakult a rockabilly trió, kapásból angol nyelvű dalokat írtak, külföld felé kacsingattak. Az elmúlt 13 évben bejárták már a fél világot. Egri Péter szerint nagyban hozzájárul a külföldi sikerhez, hogy 2009 óta minden anyaguk elérhető a neten. Eleinte kis rockabillyklubokban játszottak, rövid idő elteltével pedig már nagyobb fesztiválokra hívták őket, olyan előadók mellett léptek fel, akiket itthon a Sziget nagyszínpadán láthat a közönség. New Yorktól kezdve Franciaországon át Londonig megőrül értük a közönség. – Bár nem vagyunk kimondottan romantikus alkatok, a legutóbbi franciaországi koncertünket megkönnyeztük. Hatalmas transzparensekkel jöttek az emberek, ráírták, hogy „We love You, Mystery Gang”, két napra rá pedig Londonban léptünk fel, a Clapham Grandben, ahol egy héttel előttünk Prodigy-koncert volt, meg Paul Weller lépett fel.”

Mystery Gang
Mystery Gang

Most mégis magyar nyelvű albummal rukkoltak elő. – Tavaly nyáron volt egy nagyobb, mondhatni a 13. születésnapi koncertünk, 5200 rajongó jött el a Zöld Pardonba. Látva az emberek arcát, már a koncert közben megfogalmazódott bennem, hogy egy magyar nyelvű dalt kellene csinálni, ezzel kedveskedni a hazai közönségnek. Aztán sorra születtek az anyanyelvű számok, végül egy lemeznyi összejött, és ezzel még nem ér véget a történet – mondja Egri Péter. A Megőrülök érted című korongot tehát követik még további magyar nyelvű lemezek, de emellett a külföldi közönséget sem hanyagolják, legújabb angol nyelvű albumuk is májusban jelenik meg külföldön.

Mint mondja, kezdettől fogva nagyon szerencsések, mindig mindenhol szerették őket. – A közönség mindig olyan, mint az előadóművész. Bárhol játszunk, az első három szám után mindenki elengedi magát – teszi hozzá Egri Péter, aki imádja a nézősereget. Ez élteti: a közönség és az ő szeretetük, és az állandó pörgés. Május 18-án, a Millenárison lesz a lemezbemutató koncert, ezt követően pedig Szegedtől kezdve Pécsen át az ország nagyobb és kisebb városait érintve indulnak turnézni. Ott lesznek a nyári fesztiválokon is, emellett persze külföldre is várják őket. Szeptember 18-án pedig életük eddigi legizgalmasabb fellépésére kerül sor a Művészetek Palotájában. – Igazi zenei időutazásra készülünk, melynek keretében visszamegyünk a XX. századi popkultúra gyökereihez. Egy csipetnyi jazz, némi folk, klezmert idéző klarinét, és persze az ’50-es, ’60-as évekbeli rock’n’roll és rockabilly világát is megidézzük majd.

A fiúk tényleg nem unatkoznak, elindították a Mystery Gang rádiót is, ahol az együttes legnagyobb kedvenceit és a rájuk legnagyobb hatást gyakorló számokat játsszák.

– Most 35 éves vagyok, és fantasztikus érzés, hogy ha nem is napról napra, de hétről hétre valóra válnak a gyermekkori álmaink – mondja Egri. – Nagyon sok spanyol, orosz és japán rajongónk van az angolokon és a németeken kívül, már egy ideje foglalkoztat, hogy más nyelveken is énekeljünk. Próbán kipróbáltuk, és nagyon jól hangzik a rockabilly oroszul, japánul és spanyolul is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.