A gátak feléről már elvitték a homokzsákokat

Az állami fővédművek több mint a feléről már elhordták a homokzsákokat, a 95 érintett település közül 59-ben a helyreállítással is végeztek - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) legfrissebb, péntek kora délutáni összefoglalójából. Az árvízi védekezés során lezárt utak 96 százalékát már megnyitották, összesen 160 kilométer hosszan.

A korábban korlátozott forgalmú, vagy lezárt vasútvonalak több mint felét megnyitották, a 3246 kikapcsolt fogyasztói hely közül 2642-nél ismét van áramszolgáltatás. Csütörtökön újabb 33 ember térhetett haza a korábban kitelepítettek közül, így már csak 289-en várják, hogy visszamehessenek otthonukba.

Az árvízzel érintett területeken az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi a víz minőségét, a mérések szerint az ivóvíz minősége mindenhol megfelelő, de a mohácsi és kölkedi háziorvosok fokozottan figyelik a gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkező betegeket.

Győr-Moson-Sopron megye árvízzel érintett huszonegy településéből tizenkettőben már elvégezték a helyreállítási munkálatokat. Komárom-Esztergom megyében a tizenhárom érintett település közül nyolcban befejezték a helyreállítást, már csak kevesebb mint három kilométernyi közút van lezárva a forgalom elől.

Pest megyében huszonhat településen kellett, illetve kell helyreállítási munkálatokat végezni. Tizennégy településen már befejezték a bontási feladatokat a fertőtlenítést. Fejér megyében már mindenütt befejezték a fertőtlenítést és a helyreállítást is.

Bács-Kiskun megye kilenc, árvízi védekezésben érintett településén korábban mintegy egymillió homokzsákot használtak fel a védművek megerősítésére, mostanra ezek jó részét elvitték, hat településen pedig a helyreállítási munkálatokat is befejezték. Öt helyen befejezték a fertőtlenítést is, tart a korábban elöntött utak mentesítése is.

Tolna megyében hat településből háromban befejezték a munkálatokat, a fertőtlenítéssel is három településen végeztek. Baranya megyében is megkezdődtek az árvízi védekezés utómunkálatai. Mohácson öt embert kellett korábban kitelepíteni, akik csak a csatornarendszer helyreállítása után költözhetnek haza. Pénteken a mohácsi Duna-parti sétányt lezárták a szennyvízbevezetés helyén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.