A füst gyors terjedése miatt haltak meg a miskolci panelben

A füst nagyon gyors terjedése okozta a miskolci paneltűz-tragédiát - derült ki a tűzvizsgálatból. A szakértők szerint a tragédia valószínűleg akkor is bekövetkezett volna, ha egyáltalában nincs hőszigetelés a házon. Annak anyaga megfelelt az előírásoknak, de a rögzítésében eltértek a gyakorlattól.

Vélhetően dohányzás vagy nyílt láng miatt keletkezett az a paneltűz, ami idén augusztus 15-én Miskolcon az avasi lakótelepen három ember halálát okozta, tizenketten pedig megsérültek. Mint korábban közöltük, a 39 éves anya és 13 éves fia még a helyszínen meghaltak, a 16 éves lány életéért napokig küzdöttek a megyei kórházban, ám ő sem élte túl a füstmérgezést.

Tűz ég egy tízemeletes felújított panelépület hatodik emeleti lakásában 2009. augusztus 15-én késő este Miskolcon, a Középszer utcában

A tűzzel kapcsolatos vizsgálati eredméyneket ismertető mai tájékoztatón Fintor Gyula, tűzvizsgáló azt ismertette, hogy a lángok a 6. emelet egyik lakásának konyhájában csaptak fel először. Ezt a szemközti házakban élő lakók által készített felvételek, valamint  tanúvallomások bizonyították a legjobban.

A szakértők a tűz keletkezésének okát teljes bizonyossággal nem tudták megállapítani, de vélelmezhetően dohányzás vagy nyílt láng miatt lobbantak fel a lángok, amelyek végül az egy emelettel feljebb lévő lakásban a tragédiát okozták. A tűz a loggián keresztül terjedt felfelé, de az igazi problémát nem ez, hanem a szellőzőcsatornákon, gépészeti aknákon nyitott ablakokon át áramló füst jelentette. A nyolcadik és kilencedik emeleti lakók beszámolója szerint a lakások két-három perc alatt teljesen megteltek füsttel. Ráadásul az egyik ilyen csatorna éppen a bejárati ajtó mellett húzódik, valószínűleg ezért nem tudtak kimenekülni az áldozatok.

A korábbi híradásokban sok szó esett arról, hogy milyen szerepet játszhatott a tűz terjedésében a ház utólagos külső hőszigetelő borítása, ami a tragédia éjszakáján jól láthatóan égett. A vizsgálatra kijelölt minőségellenőrző intézet, az ÉMI Kht. tudományos igazgatója, Bánky Tamás ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a felhasznált anyagok megfeleltek az előírásoknak, viszont a rögzítés eltért a gyakorlattól, vagyi a akivitelezésben hiányosságokat találtak. Mint elhangzott, ezzel együtt a hőszigetelési rendszer nem kizárólagosan felelős a tűz terjedéséért, de hozzájárult ahhoz. A szakértői vélemény szerint a tragédia valószínűleg akkor is bekövetkezett volna, ha nincs hőszigetelés az épületen.

Meiszner Ferenc, a miskolci tűzoltóság szolgálatparancsnoka az oltás körülményeit ismertetve arról számolt be, hogy 9 jármű és 42 tűzoltó vett részt a mentésben. A tűz keletkezésének helyén, vagyis a hatodik emeleti lakásban közel ezer fok volt, ezért is sérültek meg az épület szerkezeti elemei. A tűzoltók nagyon rossz látási viszonyok között dolgoztak. A 6. szint fölött összesen 15 lakó rekedt az otthonában, közülük 12-t sikerült kimenteniük. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a nyomozóhatóság vizsgálata még tart, az esetleges személyi felelősség kérdését az állapíthatja meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.