A francia elnök szeretője volt Lady Diana?

A hercegnő és az elnök címmel jelenik meg a közeljövőben az egykori francia államfő, Valéry Giscard d'Estaing legújabb regénye, amely a nyolcvanas évek közepén egy képzeletbeli francia elnök és egy walesi hercegnő szenvedélyes románcáról szól.

A Le Figaro című napilap hétfői számában előzetesen közölt részletek szerint a regény főhősei: Jacques-Henri Lambertye, Franciaország özvegy elnöke és Patricia, Cardiff (Wales fővárosa) "agyonmediatizált hercegnője, aki boldogtalan házasságban él". A lap kommentárja szerint a nevek megváltoztatása ellenére a történet szereplői kísértetiesen emlékeztetnek az 1997-ben elhunyt Lady Dianára és a szerzőre, aki 1974 és 1981 között volt Franciaország elnöke.

Diana és Giscard d'Estaing 1994-ben
Diana, Princess of Wales (R) turns and laughs with former French President Valery Giscard d'Estaing, in this November 28, 1994 file photo where the two attended the theatre and dinner at the Chateau de Versailles. Former President Valery Giscard d'Estaing has written a novel about a secret love affair between a French head of state and an unhappy British princess, who bears a striking resemblance to Lady Diana. "The Princess and the President" is due to be published next month and is already the focus of fierce speculation over whether it is based on fact or fantasy. Photo taken November 28, 1994 REUTERS/John Schults/Files (FRANCE POLITICS)

Az elnök és a hercegnő egy G7-csúcstalálkozó alkalmával a londoni Buckingham-palotában találkozik először, és azonnal egymásba szeretnek. A szerelmesek francia és angol kastélyokban találkozva élik át szenvedélyes viszonyukat, de elsősorban a francia elnöki rezidencián, a rambouillet-i kastélyban találkoznak rendszeresen.

A 83 éves Giscard d'Estaing az elnök érzéseit a nagy szerelmes francia regények főhőseinek szenvedélyes szerelméhez hasonlítja, például Julien Soreléhez, Stendhal Vörös és fekete című regényének románcához.

A szerző tehetsége, részletes és alapos leírásai a kalandról, a helyekről, az elhangzottakról, a viselt ruhákról olyan precízek, mintha az egész tényleg megtörtént volna, s kétséget hagynak afelől, hogy kitalált történetről van-e szó - véli a Le Figaro.

"A kérdés: meddig mehet egy regény a fikció és a valóság összekeverésében? Mennyi helye van a visszaemlékezésnek és az álmodozásnak? Teljes egészében fikció, a szerző álma, vagy igaz történet? Egyedül a szerző adhatja meg a választ erre a rejtélyre" -  fogalmaz a lap. 

Az egyértelműen fiktív epizódok, mint például az elnök újraválasztása (1981-ben Giscard d'Estaing elvesztette az elnökválasztási küzdelmet) ellenére a könyv mottója, "Teljesített ígéret" arra utalhat, hogy a szerző régi adósságát törleszti. A regény ugyanis a következő párbeszéddel zárul: "Hozzájárulásomat  kérte, hogy megírja a történetet - mondta (a hercegnő). Hozzájárulok. De ígérje meg..."

A történet körüli titokzatosság és a Lady Dianára való egyértelmű utalások miatt a Le Figaro szerint igazi bestseller lehet  a volt államfő második regénye. Feltehetően a Fallois-XO kiadó is erre számít, amely október 1-jén 100 ezres példányszámban dobja piacra a könyvet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.