A fiatal diplomások harmada külföldre akar menni

A Budapesti Gazdasági Főiskola felmérése szerint a friss diplomások közel 80%-a szakterületéhez kapcsolódó munkát végez, 14%-uk dolgozott már külföldön, egyharmaduk jelenleg is tervezi, hogy a következő 5 év során Magyarországon kívül vállal munkát

A felmérés szerint a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatók 48%-a rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor. Azon hallgatók, akik a záróvizsgát követően kezdték az álláskeresést, átlagosan 35 helyre adtak be pályázatot, 6% egy hónapon belül, 35% pedig legfeljebb 5 hónapon belül talált magának állást.

A válaszadók többsége (36%) álláshirdetésre jelentkezett, 23% személyes ismeretség révén kapott munkát, 14% esetében a szakmai gyakorlati pozíciót követte állásajánlat, 12% pedig maga kereste fel munkáltatóját állásügyben, 10% korábbi munkakapcsolat révén jutott pozícióhoz.

A megkérdezettek 61%-a valamilyen kereskedelmi, szolgáltatói, vagy idegenforgalmi vállalkozásnál, ipari és építőipari vállalatnál 15%-uk, banknál, biztosítónál, vagy egyéb hitelintézetnél 9%-uk, költségvetési intézménynél szintén 9%-uk dolgozik. A fiatalok nagy része alkalmazottként végzi munkáját, de 9% középvezetői, míg 3% felsővezetői posztot tudhat a magáénak.

Ami a külföldi munkavállalást illeti, 14% dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, átlagosan 26 hónapig. A célországokat tekintve a legtöbben az Egyesült Királyságban dolgoztak, vagy dolgoznak jelenleg is (18%), míg Németországban és Ausztriában a hallgatók 16-16%-a vállalt állást. A külföldön munkát vállalók 52 százalékának teljes mértékben, 40 százalékának részben, 7 százalékának pedig egyáltalán nem kapcsolódott az állása a végzettségéhez. Az öregdiákok 35%-a nyilatkozott úgy, hogy tervez külföldi munkavállalást a következő 5 évben, ugyanennyien zárkóznak el ettől, további 30% pedig még nem döntött a kérdésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.