A falvakba is bemerészkedhet a Börzsönyben kószáló medve

Nem ajánlatos Kemence környékén és az Ipoly partján sétálgatni, itt van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy összeakadjunk a Szlovákiából Magyarországra tévedt barnamedvével.

A szakemberek szerint a Börzsönyben kirándulóknak érdemes a korábbinál is több figyelmet fordítaniuk környezetükre: a barnamedvék ugyanis jellegzetes nyomokat hagynak, így ki lehet szúrni a környéken kóborló állatot – írja a Blikk.

Kuli Bálint, a veresegyházi medveotthon igazgatója a lapnak elmondta, a medve jelenlétének félreérthetetlen nyomai vannak: karomnyomok és medveszőr a fák törzsén, ürülék vagy a letarolt szederbokrok. Hozzátette, mivel a következő napok száraz időjárásában a medve nehezen talál majd ivóvizet, kénytelen lesz lemenni a vízpartra, ahol a nedves földben meglátszanak majd a nyomai. Ennek alapján 5-8 négyzetkilométeresre lehet szűkíteni a mozgásterületét.

A szakember elmondta, a mackók nem szeretnek korán kelni, reggel kilenc óra előtt nemigen hagyják el fekhelyüket. A nap nagy részét élelemszerzéssel töltik az erdőben. Főként bogyókat esznek, de előszeretettel fogyasztanak odvas fákban élő férgeket is. Húshoz csak akkor jutnak, ha más ragadozótól megszerzik a koncot, a medve ugyanis nem jó vadász: nem tud rejtőzködni, lomha.

Mivel a hazai erdőségekben az állatnak nem sok esélye van zsákmányt találnia, így nagy eséllyel bemerészkedik a falvakba is, de mivel nappal nem mer az emberek közelébe menni, ezért inkább éjszaka lehetnek veszélyben a kertekben pihenő juhok, kecskék és kutyák. Kuli Bálint véleménye szerint ezért inkább el kell zárni a jószágokat éjszakára, és nem tanácsos a hulladékot, kukát az udvaron hagyni, az ugyanis vonzza a medvéket.

Győrik Lajos, Kemence alpolgármestere elmondta, korábban is járt már falujukban medve, de kicsi arra az esély, hogy bárki is látná az állatot. Mint mondja, sötétedés után az utcákon náluk általában egy lélek sem jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.