A depresszió jelei a Facebook hozzászólásokban

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik bosszantó, negatív, állandóan panaszkodó megjegyzéseket tesznek közre a közösségi portálokon. Amerikai kutatók szerint nem árt odafigyelni ezekre az emberekre, mert a depresszió korai jeleit mutatják.

Egy a New York Times-ban megjelent tanulmány szerint a kamaszkori mentálhigiéniával foglalkozó szakemberek a depresszió első, figyelmeztető jeleit fedezhetik fel a komor hangulatú, önmarcangoló állapotfrissítésekben.

A Washington Egyetemen tavaly lefolytatott felmérés kimutatta, hogy 200 tanuló bejegyzéseinek majd 30 százalékában felfedezhetőek a depresszió kritériumai, mint például a reményvesztettség, a súlyos alvászavarok vagy a gyengülő koncentrációsképesség.

A kutatás vezetője, Dr. Megan A. Moreno szerint a kamaszok és fiatal felnőttek bejegyzéseit figyelve időben fel lehetne ismerni, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége.
Ezzel csupán az a gond, hogy a nagy zajban nehéz megállapítani, hogy ki az, akiért komolyan aggódni lehet, és kik azok, akik csupán a feszültség levezetése miatt osztják meg aktuális, de koránt sem kóros gondolataikat a nagyvilággal.

Az elmúlt években több olyan öngyilkosságról is hallani lehetett, ahol az áldozat már jóval a végzetes tett elkövetése előtt segélykérő jeleket küldött például a Facebook adatlapján közzétett sötét hangulatú bejegyzései formájában, melyeket a környezet nem vett eléggé komolyan. Éppen ezért a kutatók úgy vélik, megéri foglalkozni a problémával még akkor is, ha néhány téves diagnózis is születik, és az aggodalom utólag túlzottnak bizonyul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.