A dél-dunántúliak egészségi állapotát mérik majd Kaposváron

Regionális egészségügyi központot alakítanak ki Kaposváron a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon; a jövőben évente itt mérik fel négy dél-dunántúli megye - Baranya, Somogy, Tolna és Zala - állományának egészségügyi és erőnléti állapotát, a jelentkezők egészségügyi alkalmasságát.

A központ pszichológiai és munkabiztonsági feladatokat is ellát, megyei szinten a betegségek megelőzése, korai felismerése és gyógyítása is a feladatkörébe tartozik - mondta Horváth Jenő tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a változásokat bejelentő ünnepi állományülést követő sajtótájékoztatón.

Mint arról beszámolt, az új egészségügyi szolgálat mellett újdonság lesz az is, hogy megváltozik az ügyeleti rendszer, május elsejétől a riasztások nem a barcsi, kaposvári, marcali, illetve siófoki kirendeltségekre, hanem a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kaposvári központjába érkeznek, onnan irányítják és koordinálják majd a tűzoltóegységeket.

Az új szervezeti struktúrában bővülnek a feladat- és hatáskörök, össze kell hangolni az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelem tevékenységét - mondta az igazgató, példaként említve, hogy a tűzoltóknak ezentúl polgárvédelmi feladataik is lesznek, így többi között ők gondoskodnak majd egy tűzesetnél a lakhatatlanná vált otthon miatt fedél nélkül maradt emberek elhelyezéséről is. Továbbá a jövőben nemcsak tűzvédelmi, hanem iparbiztonsági szempontból is ellenőrzik majd az ipari üzemeket, telephelyeket, például a vegyi anyagokat használó vállalkozásoknál. A közeljövőben csaknem száz üzemet keresnek fel az új előírások figyelembevételével - tette hozzá.

Horváth Jenő elmondta: a tűzvédelemben jelentős változás, hogy Barcson, Kaposváron, Marcaliban, Nagyatádon és Siófokon a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóságokká alakultak, a köztestületi tűzoltóságok pedig megszűntek. Utóbbiak helyett kijelölt működési területtel nem rendelkező önkormányzati tűzoltóságok alakultak Balatonbogláron, Böhönyén, Csurgón, Kadarkúton és Tabon. Az önkéntes és hivatásos tűzoltószervezetek szakmai munkáját a megyei tűzoltósági főfelügyelőség fogja irányítani - közölte.

Ezek a változások, valamint az egységes irányítás a gyorsabb beavatkozást segítik - hangsúlyozta a katasztrófavédelmi igazgató. Hozzátette: a tervek szerint 2014-ig létrehoznak egy tűzoltóőrsöt Igalban, erre azért van szükség, hogy a térségbe most még Kaposvárról vonuló tűzoltók a város 20-30 kilométeres körzetéből jelzett riasztás esetén gyorsabban beavatkozhassanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.