A D-vitamin-hiány okozta Gollam és Smaug vesztét
Nicholas Hopkinson, a londoni Imperial College tudósa fiával, Joseph-fel közösen elemezte J.R.R. Tolkien A hobbit című regényében megjelenő szereplők táplálkozási szokásait és életmódját. A kutatást a Medical Journal of Australia című szaklap karácsonyi kiadásában mutatták be.
A szakemberek arra jöttek rá, hogy a könyvben szereplő gonosztevők, mint Gollam vagy Smaug, a sárkány, túl sok időt töltenek a sötétben, kerülik a napfényt, ráadásul meglehetősen egészségtelenül táplálkoznak: főleg rothadt húst esznek. Ezzel szemben a regény főhőse, Zsákos Bilbó sok időt tölt a szabadban, változatosan étkezik, ez onnan is látszik, hogy mikor a törpök váratlanul beállítanak hozzá, teával, vörös borral, süteménnyel, málnalekvárral, húsos pitével, sült csirkével, salátával és almatortával kínálja őket.
A kutatók arra jutottak a regényt elemezve, hogy a jók erősebbek és egészségesebbek voltak, mint ellenségeik, ezért győzhették le őket. Ugyanakkor, mint írják, nem tettek különbséget aközött, hogy a szereplők milyen fajhoz tartoznak, pedig az étkezési szokások vizsgálatának szempontjából nem mindegy, hogy emlős vagy hüllő-e a karakter. E mellett Tolkien célja nem az volt, hogy pontos bepillantást engedjen a szereplők étrendjébe, így fennáll a tévedés lehetősége is.
"A szövegben a húsos ételek különösen nagy hangsúlyt kapnak, így van ez Homérosz Iliászában is, ahol a lakoma visszatérő motívum, ugyanakkor kevés szó esik például a salátáról" - idézi a tanulmány szerzőjét a Daily Mail.
Hopkinsonék úgy vélik, Tolkien többi művének és más fantasy-k részletes elemzésére lenne szükség ahhoz, hogy kijelenthessék, tanulmányuk reprezentatív.