A csoportos horkolás világcsúcsa: 90 decibel

Mára virradóra a Syma Csarnokban hatvanheten együtt sem tudták megdönteni a 93 decibeles egyéni rekordot. A horkolás butít, és komoly betegségek tünete lehet. Több férfi horkol, mint nő.

Együtthorkolást rendeztek szombat este kilenctől vasárnap hajnalig a Syma Csarnokban. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészségre több szempontból is káros horkolásra.

A budapesti rendezvényen hatvanheten húzták a lóbőrt, közülük 13 számított „profinak", azaz erős horkolónak. Mint kiderült, csoportos horkolási rekord felállítására még nem volt példa. Az egyéni csúcstartó egy dél-amerikai férfi: tavaly 93 decibeles horkolást produkált.

A budapesti csoporthorkolás is több mint 90 decibelesre sikeredett.
 
A horkolás ma népbetegségnek számít. Több millió magyart érint (a lakosság harmada horkol), és nem egyszerűen zavaró tényező - bár az sem mellékes, hogy házaspárok váltak vagy hidegültek el egymástól emiatt -, de okozója lehet a súlyosabb légzéskimaradásnak, jelzése orrüregi problémáknak, túlsúlynak, keringési betegségeknek és allergiával is összefüggést mutathat - állítja Terray-Horváth Attila alvásszakértő,
Azt is megállapították a szakemberek, hogy a rendszeres légzéskimaradás árt az agynak, a memóriának és elbutulást okozhat. A gyermekkori rendszeres, kóros, hangos horkolással mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, de felnőtteknek szintén ajánlatos, bár lehet ártalmatlan is a lóbőrhúzás.

A férfiak között négyszer több a horkoló, mint a nők körében. Utóbbiaknál a változó kor után gyakoribbá válik a horkolás, ami az ösztrogénszint módosulásával magyarázható.

A horkolás kivédhető, ha megszüntetik alapvető okait - kevesebb dohányzás, ritkább nagyivás, fogyókúra -, orvosolható műtéttel, enyhébb esetekben pedig bizonyos egészségügyi eszközök, például tapaszok is használnak.

 

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.