A cirkuszok cirkusza: űrturizmus

Ősszel újabb milliárdos indul az űrbe: Guy Laliberté, a Cirque du Soleil tulajdonosa. Kazasztánnak nincs pénze űrhajós küldésére, a kanadai üzletember viszont ki tudja fizetni az utat. Charles Simonyi második útjáért 35 millió dollárt adott.

Guy Laliberté, a Cirque du Soleil világhírű kanadai cirkuszvállalkozás alapító-főrészvényese lesz a következő űrturista, aki szeptemberben indulhat a Nemzetközi Űrállomásra - közölte a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap. Az űrturistautakat értékesítő Space Adventures már kedden bejelentette, hogy a korábbi tervektől eltérően szeptemberben mégis elindulhat egy újabb amatőr űrhajós, de a nevét még titokban tartotta. A Komszomolszkaja Pravda viszont úgy tudja, Laliberté álnéven már át is esett az orvosi vizsgálatokon.

A Roszkoszmosz Charles Simonyi tavaszi - második - űrutazása után bejelentette, hogy egyelőre felfüggesztik az űrturizmust, mert a Nemzetközi Űrállomáson hatfős személyzet dolgozik, így nem lesz hely a turistáknak. A lap szerint azért indulhat mégis egy újabb űrturista az ősszel, mert Kazahsztán pénz hiányában letett arról, hogy űrhajóst indítson.

A kanadai Québecben 1959-ben, egy PR-menedzser és egy ápolónő gyermekeként született férfi utcai művészként kereste kenyerét - több évig Európában is - majd hazatérve részt vett egy kis fesztivál alapításában és felfuttatásában. A tartomány 1983-ban 1,5 millió dollárt adott neki a Kanada felfedezésének 450. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségek megrendezésére. A pénzt szinte teljesen a rendezvényre költötte, és hatalmas sikert aratott a közönség körében. Az ekkor alapított társulat csak Kanadában lépett fel 1987-ig, amikor Laliberté az utolsó fillérét is kockára téve, elvitte cirkuszát a Los Angeles-i Művészeti Fesztiválra. Az ottani siker alapozta meg a ma már 2,5 milliárd dollárt érő, Kanada bevételi forrásai között előkelő helyen álló cirkuszbirodalmat. A Cirque du Soleil más cirkuszoktól abban tér el, hogy nincs porond és nem szerepelnek állatok, viszont színházi eszközökkel is él, s történet foglalja keretbe a világ legkiválóbb artistáinak egészen fantasztikus kosztümökben, külön a társulat számára szerzett, élő zene kíséretében előadott számait. Laliberté egyéniségét további színekkel gazdagítja, hogy szívesen pókerezik versenyszerűen is, Híres arról, hogy a birodalma irányításában is hatalmas kockázatokat vállal. Szerelmei is többnyire ismertek, egy ideig például Naomi Campbell modellel járt. 2007-ben One Drop (Egy Csepp) elnevezéssel jótékonysági alapítványt hozott létre százmillió dollárból: célja a szegénység elleni küzdelem az ivóvíz rászorulókhoz való eljuttatásával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.