Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

Azt már korábbi kísérletek is kimutatták, hogy a negatív érzelmek, mint a depresszió, szorongás, düh káros lehet a szív- és érrendszer egészségére, azonban a Harvard School of Public Health kutatása az első, amely még átfogóbb módon vizsgálta a témát.

"Úgy találtuk, hogy az elégedettség, boldogság érzése hozzájárul a szívet sújtó betegségek csökkenéséhez. Egy optimista személynek például 50%-kal kevesebb esélye van arra, hogy szívproblémái legyenek" – mondta Dr. Julia Boehm, a kutatás vezetője, aki pszichológiai és biológiai tényezők, valamint a szív egészségének összefüggéseit vizsgálta.

A professzor szerint az egyén pozitív hozzáállása sok mindentől függ, mint péládul az elegendő alvástól, a megfelelő testmozgástól és a kiegyensúlyozott étrendtől. Dr. Boehm elmondta, hogy ez a kísérlet világosan rávilágított arra, hogy a lelki egyensúly vagy annak hiánya milyen erős hatással van az ember egészségére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.