A BKV-nak még a honlapja is fertőz

Miközben a BKV IT igazgatója hetek óta nem ment be dolgozni és tegnap felmondtak neki, fertőzötté vált a cég honlapja - állítja egy vírusvédelemmel foglalkozó cég. Orosz hackerek vannak a dolog mögött.

A VírusBuster szerint tömegesen kezdett terjedni karácsony után a világhálón egy kártékony programkód. A BKV-nak pedig újabb baja van a botrányok és a kvázi-sztrájk után: feltehetőleg orosz hackerek - fertőző programkódot csempésztek a közlekedési vállalat webhelyére, egyes bkv.hu oldalakra.

Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője szerint a kártékony JavaScript program egy orosz webcímen keres további futtatható kódot. Egyelőre a hackerek nem helyeztek el ott semmilyen letölthető tartalmat, így jelenleg még ismeretlen a támadás célja. - Amint azonban megjelenik valamilyen kód az orosz szerveren, aktiválódik a terjesztési mechanizmus. Ilyen módszerrel valamilyen botnet-összetevőt (a botnet számítógépes bűnözők által működtetett hálózat) vagy adatlopó trójait szoktak kiszórni az áldozat-gépekre - állítja a szakember. 

A VirusBuster azt ajánlja a netezőknek, hogy csak erős védelemmel ellátott gépekről keressék fel a bkv-hu oldalt.

A BKV lapján is megtalált kód karácsony után árasztotta el az internetet, ez a támadás a nemzetközi statisztikák szerint több ezer weboldalt érintett világszerte. Meglehetősen kevés biztonsági cég szoftverje ismeri fel egyelőre a kártékony programkódot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.