A bíróság szerint is J. K. Rowling tollából származik Harry Potter

Elutasította a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling ellen benyújtott plágiumvádat egy New York-i bíróság csütörtökön.

Az írónőt és könyveinek amerikai kiadóját a néhai Adrian Jacobs hagyatékának gondozója, Paul Allen perelte be, azt állítva, hogy a Harry Potter és a Tűz Serlege című regényének írásakor Rowling plágiumot követett el: Adrian Jacobs Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből emelt át bizonyos elemeket.

A Willy 1987-ben látott napvilágot, míg Rowling negyedik Harry Potter-kötete 2000-ben jelent meg. Jacobs akkor már nem élt, 1997-ben hunyt el Londonban.


Tavaly októberben a Londonban megindított hasonló perben is "valószínűtlennek" minősítette egy bíró a hagyaték gondozójának vádját, ugyanakkor elutasította Rowling ügyvédeinek kérvényét az ügy azonnali lezárására.

J. K. Rowling Harry Potter és a Tűz Serlege című kötetével a bemutatón
Author J.K. Rowling holds a copy of her new Harry Potter book "Harry Potter and the Goblet of Fire" at the book's official launch at Kings Cross Station in central London July 8. Fans of the schoolboy magic maker queued for hours to be among the first to buy the latest installment of adventure and wizardry.

A vád szerint Rowling például a varázslóverseny és a varázslók vonatának ötletét emelte át Jacobs könyvéből.

Rowling és brit kiadója, a Bloomsbury az ügy kezdetekor nyomban cáfolta, hogy plágium történt volna. A kiadó leszögezte, hogy az írónő még csak nem is tudott Jacobs könyvéről mindaddig, amíg 2004-ben először vádolták meg az író szerzői jogainak megsértésével hagyatékának gondozói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.