A XII. kerületben csütörtökig marad a káosz

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében részt vevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől, a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható – hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.
A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része).

Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését - a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket - tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt - figyelmeztetett.

A polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt.

A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0–24 óráig hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg 18 hivatásos és öt önkéntes tűzoltóegység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. "Egy viszonylag nyugodt éjszaka után" hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből - közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, "itt a legkritikusabb a helyzet". A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg - tette hozzá.

Emellett Nagykovácsiban dolgoznak még, itt négy tűzoltóegység dolgozik. Közlése szerint rövidesen szabad lesz az út, és "remélhetőleg nemsokára újra lesz áram is" a településen.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról - tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés - közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt "ez már nem az a szint".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.