Pánik a Szigeten: A West Balkánt szorozzák meg százzal

A Sziget szervezői is elismerik, hogy a kelleténél többen voltak csütörtök este az A38 sátor előtt, hol kisebb pánik tört ki a tömegben, de állítják, tudták kezelni a helyzetet. A helyszíni beszámolók szerint azonban a biztonságiak túl későn nyitották meg a puffer zónát, ezért pánikoltak be sokan a tömegben és a West Balkán -tragédiát emlegették.

Közel húsz látogató sérült meg könnyebben csütörtök este a Szigeten a Stromea-koncert helyszíne előtt a tömegben. A tumultus azért alakult ki, mert a koncertnek helyet adó A38 sátor befogadóképessége jóval a program kezdete előtt elérte maximális tízezer főt, így az embereket viszont már nem engedték be, a folyamatosan érkező fesztiválozók pedig nekinyomták az elöl állókat a kordonoknak, néhányan el is ájultak.

Egyesek úgy vélik, a sátor bejáratához korábban is ki lehetett volna tenni a „megtelt" táblát, de Benis Dániel, a fesztivál műszaki vezetője a 444-nek azt mondta: többször és több nyelven tájékoztatták a tömeget, hogy nem mehetnek már be és a koncertet már csak kivetítőn élvezhetik.

A szervezők elismerik, hogy a kelleténél többen gyűltek össze a sátor előtt: konkrétabban, mozdulni sem lehetett a sár és ember tengerben, de úgy vélik, a helyén kezelték a kialakult helyzetet: „a pufferzónába beengedték a tömeg elejét, aki pedig el akart menni, azt a sátortól jobbra kiengedték a biztonságiak, megnyitva a kerítést."

A 444-hez és a Blikkhez érkező olvasói beszámolók szerint is azok jártak a legrosszabbul, akik időben érkeztek, mert őket passzírozták oda a kordonokhoz. Többen a West Balkán-tragédiát emlegették és halálfélelemről számoltak be.

„Szó szerint emelték ki az elájult, és sokkot kapott embereket a tömegből a biztonságiak, a mentősők rohantak ide-oda" – áll az egyik beszámolóban, mely arra is kitér, hogy a biztonságiak túl későn nyitották meg a puffer zónát és egyszerűen nem reagáltak időben a segélykiáltásokra.


Hasonló tapasztalatokról számol be egy másik fesztiválozó is: „Emberek kenődtek fel a kordonra, mellettem egy lány a fára kenődött fel. Közben elveszítettem a barátomat, ezalatt többen a földre kerültek. Ezt látva, sokan megpóbáltak átmászni a kordonon, az első próbálkozót tisztán láttam, ahogy az egyik securitys visszakökte Utána annyian kezdtek el átmászni, hogy hagyták őket.

A Blikknek nyilatkozó biztonsági szakember szerint menekülési útvonalakat kell kijelölni az ilyen rendezvényeknél is.
– Egy fesztivál esetében is kell csinálni biztonsági tervet, mindenhol menekülési útvonalakkal. Az A38-sátornak is volt több kijárata, véleményem szerint azért nem engedték ki-be az embereket, mert akkor még nagyobb lett volna a káosz – mondta Szabad Gábor, a Véd-Ő Security munkatársa.

Benis szerint a beszámolók túlzóak és valójában a későn jövők felelőtlen viselkedése vezetett a tömegjelenethez.

 

„Tisztára mint a West-Balkánban, csak szorozzák meg százzal!"

 

A három évvel ezelőtt történt tragédiában három fiatal vesztette életét, mivel a Nyugati téren álló, egy Skála Metró épületének 3.-4. emeletén üzemelő, azóta bezárt szórakozóhelyre mintegy 3000 embert engedtek be. Az eljárás adatai szerint mintegy 300 ember biztonságos szórakozására volt alkalmas a West-Balkán, a megvádolt szervezők azonban 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, viszont már 4200 karszalagot rendeltek a beléptetéshez. Végül is 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán, ez az engedélyezett létszám nyolcszorosa.

A 2011. január 15-én, szombat este történt tragédiában két középiskolás lány, és egy 24 éves hal meg. Mint a boncolásból kiderült, megfulladtak a tömegben. A szórakozóhely és a konkrét rendezvény körül a nyomozás során több szabálytalanságra is fény derült: a szervezők még a saját maguk által felállított szabályokat sem tartották be.

A beléptetés késett, és bár kezdetben lassan engedték be az embereket, idővel a téren gyülekező, ittas és türelmetlen fiatalok miatt felgyorsították az események, ezért alakult ki torlódás a ruhatárhoz vezető lépcsősoron. A tragédiához végül az vezetett, hogy valaki a második emeli ruhatárnál késelést kiáltott, ezért az emeletről a megrémült emberek egyszerre indultak le. A felfelé törő és lefelé menekülő emberek eltaposták egymást, a három halálos áldozat mellett 14 sérült is volt.

2011. november 8-án 4 embert állítottak bíróság elé halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádjával. Az első fokú ítélet 2012. június 27-án mind a négy vádlottra 2 év 8 hónap fogházbüntetést szabott ki, továbbá két év eltiltatást a rendezvényszervező tevékenységtől. A vádlottak felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A másodfokú ítélet részben súlyosbította, részben enyhítette a büntetéseket: Szalontai Győző első- és Csanádi József harmadrendű vádlott esetében három év négy hónapot kapott, ennek felét - egy év nyolc hónapot - két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő. Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott büntetésének (két év nyolc hónap) felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban le kell töltenie e két vádlottnak.

Az ügy kapcsán felmerült az is, hogy nem volt elég szakképzett biztonsági őr a West-Balkánban. Szakértői vélemények szerint azonban ekkora tömegben, ha kitör a pánik és az emberek fölött átveszi a hatalmat a túlélési ösztön, már nem a biztonságiak létszámán múlik, hogy történik-e tragédia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.