A világ legnagyobb reptere épülhet Mexikóvárosban

A repteret nem kisebb építész tervezi, mint a brit Norman Foster mexikói kollégájával, Fernando Romeróval. Utóbbi sem kis név, főként azért, mert a milliárdos Carlos Slim veje, ebben a minőségében ő álmodta meg a mexikóvárosi Sourmaya múzeumot, amelyben Slim műkincsgyűjteménye kapott helyet.

"Ez a reptér a maga műfajában az első lesz – nyilatkozta Norman Foster – Nem lesz hagyományos teteje, nem lesznek függőleges falai, és még konvencionális tartóoszlopai sem." Ettől azonban szinte légiesen könnyednek tűnik majd.

Tomas Bravo / Reuters

Az új megareptér a látványtervek szerint egy nagy X-et formáz majd, a X szárainál parkolnak a repülőgépek. A régi, Benito Juárez egykori elnökről elnevezett légikikötő is megmarad, az új közvetlenül mellette épül majd. A jelenlegi repteret már rég kinőtte a 21 milliós nagyváros és a 120 milliós Mexikó: évente 32 millió utas fordul itt meg, ám hiába van két leszálló illetve felszállópálya, olyan közel épültek egymáshoz, hogy egyszerre nem lehet mindkettőt használni – írja a Spiegel Online.

Tomas Bravo / Reuters

Az új reptéren viszont 6 leszállópálya is épül, igaz, nem épp villámgyorsan. Az építkezés jövőre elkezdődhet, de a teljes átadásig 50 év is eltelhet. 2064-re viszont már a jelenlegi négyszerését, évi 120 millió utast is tudnának fogadni. Ezzel ez lehetne a világ legnagyobb reptere, és ahogy Ernesto Pena Nieto mexikói államfő fogalmazott, a modern Mexikó jelképe.

Norman Foster számára ez már a sokadik reptér, többek között ő tervezte a kuvaiti és a pekingi légikikötőt, valamint a londoni Stansted repteret is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.