A vihar visszavág

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) térképe szerint hazánk pillanatnyilag egyetlen, vörösen izzó folt, csütörtök déltől állítólag az időjárási jelenségek egész arzenálja vonul fel. Lesz zivatar, felhőszakadás, erős, viharos szél és némi jég. 

Az első intenzívebb zivatarok csütörtökön a déli órákban, legjobb eséllyel a Dunántúli-középhegység térségében törhetnek ki, majd délkeleti irányba haladhatnak tovább. A Duna-Tisza közén, az Északi-középhegység térségében szórványosan, majd az esti óráktól a Tiszántúlon zivatarok kialakulása várható.

Nagy eséllyel fordulhat elő intenzív csapadék, felhőszakadás (általában 25-50 mm, néhol ezt meghaladó), zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos szélre (50-70, néhol 90 km/h-t meghaladó), illetve nagyobb jégre (1-2 cm körüli átmérő) is számítani lehet.

Zivatarok egészen a késő esti, hajnali órákig fennmaradhatnak, majd átmeneti szünet után holnap napközben ismét lehetnek elszórtan, elsősorban az Alföldön, illetve az ország északkeleti részén, valamint kisebb valószínűséggel a Dunántúl északi felén. Zivatarokban felhőszakadás, illetve jégeső továbbra is előfordulhat.

Az ország döntő részén 28-29 fok körül alakul a középhőmérséklet. Főként az Alpokalján mérséklődik a nappali felmelegedés, illetve a kialakuló záporok, zivatarok környezetében átmenetileg 10-15 fokkal is hidegebb lehet. Az Alföldön, délkeleten viszont a 30 fokot is meghaladhatja. Pénteken már több helyen csak 27 fok körül lesz, a Dunántúl északi felén és az északi megyékben, délkeleten viszont marad a 30 fok feletti meleg. 

Az OMSZ szerint a meleg nedves szállítószalag okolható a nedvesebb, labilisabb légállapotú levegő miatt, ami kedvez a zivatarok kialakulásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.