Éhhalál fenyegeti az állatkert lakóit a válság miatt

Három héttel azután, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormánya szigorú korlátozásokat vezetett be Görögországban, Athén egyetlen állatkertjét az a veszély fenyegeti, hogy nem tudja etetni 2200 lakóját. A 345 állatfaj speciális étrendjéhez szükséges hozzávalók nagy részét külföldről szerzik be.

Ahogyan más külföldi cégek, a Hollandiából érkező fagyasztott hal, a Németországból importált lisztkukac vagy a Franciaországból hozatott speciális adalékanyagok szállítói is korábban megszokott, a szállítás után hatvan nappal történő fizetés helyett most előre kérik a számla kiegyenlítését.

Lesueur gyűrűsfarkú makik társaságában. Próbálnak alternatív megoldásokat találni az állatok etetésére
Lesueur gyűrűsfarkú makik társaságában. Próbálnak alternatív megoldásokat találni az állatok etetésére
Yiannis Kourtoglou / Reuters

„Sok állatunk étrendje különleges, ami gyakran csak külföldről beszerezhető speciális táplálékot jelent" - mondja a Reutersnek Jean-Jacques Lesueur, az athéni Attika Park alapítója, aki az állatkertben sétálva megmutatja a hangyászokat, amelyek egy tonna lisztkukacot esznek meg egy év alatt, a fókák, pelikánok, pingvinek és a delfinek pedig a holland fagyasztott heringre vannak utalva.

A 71 éves Lesueurt – aki franciaként több mint 45 éve él Athénban, magánállatkertje pedig a görög főváros egyedüli hasonló létesítménye – ennek a tudatában két héttel ezelőtt, július 7-én a beszállítók azzal hívták fel, hogy a szokásos háromhetenkénti szállítmányt, amely két nap múlva volt esedékes, előre ki kell fizetnie. A bankok bezárása és a napi hatvaneurós pénzfelvételi limit miatt a tulajdonos képtelen teljesíteni ezt a kérést. „Nem tehetik ezt! Az állatok életéről beszélünk!” – próbálta meggyőzni a beszállítókat, akik végül megenyhültek és beleegyeztek, hogy ezúttal kivételt tesznek. Figyelmeztették azonban, hogy a jövőben előre kell fizetnie a rendeléseit.

Lisztkukacból a hangyászok egy tonnát esznek meg évente
Lisztkukacból a hangyászok egy tonnát esznek meg évente
Yiannis Kourtoglou / Reuters

„Ki akarjuk fizetni a szállítókat, azonban pillanatnyilag erre egyszerűen nincs lehetőségünk. Az egész országot zárolták, nem tudok pénzt felvenni, és a fagyasztott eleség nem áll el két hétnél tovább. Azután az állatoknak élet-halál kérdése lesz, hogy eleséget szerezzünk" – mondja erről érezhető keserűséggel Lesueur, akinek az állatkertje már így is megsínylette a gazdasági válság egyik következményét, a látogatók számának csökkenését – és nem mellesleg kénytelen szembenézni a nagyarányú áfaemeléssel is, amely a legutóbbi, 86 milliárd eurós pénzügyi segély feltételeként hétfőn életbe lép.

Delfin Athén egyedüli állatkertjében. Ő holland fagyasztott halra van utalva
Delfin Athén egyedüli állatkertjében. Ő holland fagyasztott halra van utalva
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Az Attika Park persze próbál alternatív megoldásokat keresni az állatok etetésére. Az orrszarvúak táplálékát például hazai gyártású lótakarmányhoz használt adalékanyagokkal egészítik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.