Tönkreteszi az embereket a túl sok ülés

Hiába sportol valaki napi rendszerességgel, ha túl sok időt tölt ülve napközben. Ez a konklúziója annak a német kutatásnak, amely több mint 4 millió résztvevő közreműködésével készült 43 korábbi tanulmány adatait elemezte.

A Regensburgi Egyetem két kutatója, Daniela Schmid és Dr. Michael Leitzmann úgy vélik, az ülő életmód jelentősen növeli a méhnyak-, a bél-, valamint a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ez a tendencia azoknál is megfigyelhető, akik a nyolcórás irodai munka után edzőterembe vagy futni mennek. 

Mint a szakemberek kifejtették, azoknál, akik munkaidejük jelentős részét ülve töltik, nagyobb a túlsúllyal küzdők aránya, az elhízás pedig növeli a rák kialakulásának kockázatát. Általában ezeknek az embereknek nagyobb a derékmérete, mint azoknak, akik könnyű fizikai munkát végeznek, magasabb a koleszterinszintjük és a vércukruk is.

Úgy vélik, a megoldást az jelenthetné, ha valahogy korlátozni lehetne az ülve töltött órák számát, ha az irodai munkát végzők gyakrabban felállnának munka közben és lehetőségük lenne kicsit átmozgatni testrészeiket. Ha ugyanis a helyzet nem változik, egyre többen betegszenek majd meg. Pedig, mint írják, minden plusz két, ülve töltött óra 10 százalékkal növeli a méhnyakrák kialakulásának esélyét. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.