A törvényekkel is dacolnak a francia orvosok, hogy minden nőnek lehessen gyereke

Százharminc francia orvos és biológus kiáltványban jelentette be pénteken, hogy a törvényt is megszegve meleg pároknak segített, hogy gyermeket vállalhassanak.

A Le Monde című francia napilapban közétett kiáltvány aláírói egyben elítélik a megtermékenyítésre vonatkozó francia szabályozás "logikátlanságát".

"Mi, orvosok, biológusok, beismerjük, hogy segítettünk, támogattunk párokat és hajadonokat a gyermekvállalási tervükben, amelynek megvalósítása nem lehetséges Franciaországban" - írták az érintettek a kiáltványban, amelynek egyik kezdeményezője René Frydman nőgyógyász, aki az első francia lombikbébi születésében segédkezett.

Az aláírók azt kérik a törvényhozóktól, hogy a mesterséges megtermékenyítést tegyék elérhetővé minden nő számára. Jelenleg ez csak a heteroszexuális párkapcsolatban élő meddő nők számára engedélyezett.

"Tilos a spermaadás hajadonok számára, a jelenlegi vagy jövőbeni meleg vagy heteroszexuális kapcsolatára való tekintet nélkül. Ezt szerintünk fel kell oldani, hiszen egy hajadonnak is joga van gyereket nevelni vagy örökbe fogadni" - olvasható a kiáltványban.

Francois Hollande államfő 2012-es választási programjában szerepelt, hogy kiterjesztené minden nőre a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét, de a tervezet végül nem került a parlament elé.

A kiáltvány aláírói annak engedélyezését is kérik, hogy egy nő lefagyaszthassa a petesejtjét, hogy később gyereket vállalhasson. Ez Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban már lehetséges. Franciaországban viszont csak abban az esetben van rá lehetőség, ha egy nő a termékenységét veszélyeztető betegségben szenved, például kemoterápiás kezelést igénylő rákban. A férfiak viszont megőrizhetik az erre kijelölt laboratóriumokban a spermájukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.