A szomszéd szobában is eltűnhet egy gyerek

Eltűnt gyerekek fényképeivel borított óriási falfelület bukkant fel vasárnapra Budapesten, a Sirály sétányon. Ezek a gyerekek azonban nem hiányoznak szüleiknek, hiszen fizikailag nem veszett nyomuk. Ők a nap bizonyos időszakaiban tűnnek el az internet világában: valójában senki sem tudja pontosan, merre is járnak.

Számos hazai és nemzetközi felmérés igazolja, hogy a diákokra sokkal több veszély leselkedik netezés közben, mint a szüleik gondolják. Zaklató üzenetekről, kiközösítésről, kéretlen pornográf vagy agresszív tartalmakról, személyes adataik vagy éppen anyagi javaik elbitorlására tett kísérletekről, megszégyenítő akciókról és még sok más negatív élményről számolnak be a tanárok, illetve a diákok.

Netvilággá mentek Fotó: Sárközy György - Hegyvidék újság
Netvilággá mentek Fotó: Sárközy György - Hegyvidék újság

A probléma tudatosítására, a lehetséges veszélyekkel való szembenézésre és a megelőzés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a vasárnap kihelyezett „Eltűnt gyerekek fala"– írja közleményében a Budapest XII. kerületének önkormányzata.

A kutatások szerint a magyar társadalom hajlamos a web világának veszélyeire úgy tekinteni, mintha csak kívülállók lennénk. Az ingerküszöböt csupán a legszélsőségesebb, sok esetben távoli, például tengerentúli esetek érik el: öngyilkossági kísérletek, szexuális visszaélés, zaklatás híre, maradandó sérüléseket okozó tettlegességek online közzétett felvételei. Mindeközben egy nemrégiben publikált felmérés szerint a főváros XII. kerületében élő gyerekek is épp úgy ki vannak téve a veszélyekek, még ha ez eddig nem is okozott tragédiát.

Az „Eltűnt gyerekek fala" arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az otthonon kívül veszhetnek el a gyerekek fizikai valóságukban, de akár a mellettünk levő szobában is az internet világában kalandozva. Amikor gyermekünk a telefonjában, táblagépében elmerülve chat-el, vagy internetes oldalakat látogat, vajon tudjuk-e, kivel beszélget, milyen tartalmakat nézeget, milyen hatások érik?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.