Jogosan lőtte le a szökött farkast az állatkert igazgatója

Nem volt jogellenes a pécsi állatkertből megszökött farkas lelövése, állapította meg a rendőrség.

Október 31-én megszökött egy európai szürkefarkas a pécsi állatkertből. A ragadozót másnap a vadasparktól három kilométerre lelőtte az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós. A védett állat lelövése miatt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság természetkárosítás gyanújával indított vizsgálatot.

Az eljárás a napokban lezárult, s a rendőrség megállapította, hogy mivel a farkas kiszámíthatatlan és agresszív módon viselkedett, kilövése a közérdek védelmében indokolt volt, így bűncselekmény nem történt. A rendőrség korábban azt is vizsgálta, hogy a farkas szökése okán terhel-e valakit felelősség. Ez a vizsgálat foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával indult, s a rendőrök úgy látták, hogy emberi mulasztás nem előzte meg a farkas szökését, vagyis ebben az ügyben sem állapítható meg jogsértés.

A pécsi zoo egy éve zárva tart, mivel a létesítményt felújítják. Az említett farkast egy nappal a szökése előtt szállították Pécsre Olaszországból, így viselkedését és képességeit nem ismerték az állatkert dolgozói. A farkast vélhetően az építkezés zaja ijesztette meg annyira, hogy nekiment a két és fél méter magas kerítésnek, és megmászta a felül 45 fokos szögben befelé dőlő, árammal védett drótfonatot.

A később megtalált állatot az igazgató azért lőtte le, mert a farkas fenyegető tartást vett fel, s az altatólövedékes kollégák messze voltak. Szatyor attól tartott, hogy a farkas újra eltűnik a a sötétedő erdőben, és emberekre támadhat. Emlékezetes, hogy 1995-ben egy farkas megszökött a pécsi állatkertből, és megölt egy idős asszonyt, egy gyermeknek pedig maradandó sérülést okozott.

A Magyar Állatkertek Szövetsége a mostani szökést követően az eset hatósági vizsgálatának befejezéséig felfüggesztette a pécsi zoo tagságát. A 13 hazai állatkert 1983 óta létező szakmai szervezete a rendőrségi vizsgálat megállapításait tanulmányozva a közeljövőben dönt arról, visszaállítja-e a pécsi zoo tagsági viszonyát, tudtuk meg a szövetség elnökétől, Andréka Györgytől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.