A szerelmet nem lehet megvásárolni, Ringo Starr dobját igen

Több, mint kétmillió dollárért talált gazdára a Beatles egykori dobosának hangszere, a White Albumnak Starr személyre szóló példányáért pedig 790 000 dollárt fizetett egy licitáló.

A hétvégén elárverezett Beatles relikviák között volt az az 1963-ból való Ludwig Oyster Black Pearl dobfelszerelés, amin dobos a legendás zenekar több, mint kétszáz koncertjén játszott - számolt be a CNN. Ezen a hangszeren szólaltak meg először a Beatles korai számai, mint a Can't Buy Me Love és az I Want to Hold Your Hand - mondta Martin Nolan, a Julien's Auctions ügyvezetője.

A zenész maga is megjelent az aukció előtt.

"Nézzék meg, mekkora" - agitálta a leendő vásárlókat a zebracsíkos szett mögött ülve. "Azt akartam, hogy kicsi legyen, hogy én nagyobbnak tűnjek mögötte."

Ringo Starr a dobok mögött 2015. áprilisában Cleavlandben
Ringo Starr a dobok mögött 2015. áprilisában Cleavlandben
Aaron Josefczyk / Reuters

A Rolling Stone magazin szerint a vevő az Indianapolis Colts amerikaifutball-csapat tulajdonosa, Jim Irsay. A férfi 2,25 millió dollárt fizetett a dobokért és hazavitt egy Rickenbacker gitárt is, amelyet John Lennon ajándékozott Ringónak. A lapnak adott interjúban Irsay elmesélte, hogy mindig is arról álmodott, hogy egyszer újra összeáll a Beatles. Új szerzeményeivel legalább a zenekar minden tagjától van egy hangszere a gyűjteményében.

"45 évembe és 4 millió dolláromba került, de végre sikerült összehoznom őket" - mondta az interjúban. "Tudom, hogy ez csak szimbolikus, de nekem nagyon sokat jelent."

Az elárverezett White Album sorozatszáma A0000001 volt, vagyis ez volt a legelső példány, ami készült a lemezből, amelyen többek közt a Dear Prudence, a Back in the U.S.S.R, és a Helter Skelter című szám is megjelent. A lemez évtizedek óta egy banki széfben volt, de Starr elmondása szerint ez volt a saját példánya, amit otthon újra és újra meghallgatott.

"Abban az időben bakelit lemezt hallgattunk" - mesélte Ringo a Rolling Stone-nak. "Nem gondoltuk, hogy 50 évig megőrizzük érintetlen állapotban. Aki megveszi, az megkapja vele az ujjlenyomataimat is."

A Julien's aukciósház szerint az árverés megduplázta a korábbi bakeliteladási rekordot, amit egy Elvis Presley lemez tartott. Azt 300 000 dollárért vihette haza a szerencsés licitáló.

Starr és felesége, Barbara Bach 9,2 millió dollárt kaptak a több, mint 1300 relikviáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.