A szél miatt rekordidő alatt repülte át az óceánt egy Boeing

Rekordidő, öt óra 16 perc alatt tette meg útját a British Airways (BA) légitársaság New Yorkból Londonba tartó 114-es járata köszönhetően a jet streamnek, vagyis a nagy sebességű magas légköri széláramlásnak az Atlanti-óceán fölött.

A Boeing 777-200 típusú utasszállítógép legnagyobb sebessége 745 mérföld/óra (1192 kilométer/óra) volt, mivel az általa "meglovagolt" széláramlás meghaladta a 200 mérföld/órát (320 kilométer/órát).

A New York-London távot a légitársaságok járatai a menetrend szerint általában hét óra alatt teszik meg. A járat a tervezett leszállási időnél másfél órával korábban érkezhetett meg - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Az Atalanti-óceán fölött tucatnyi légi járat élvezte a héten a magas légköri nagysebességű széláramlás rendkívüli segítségét. A pilóták régóta próbálják kihasználni a nyugat-keleti irányú jet stream erejét, hogy lerövidítsék a repülési időt és üzemanyagot takarítsanak meg.

Nem ritka, hogy ezen a távon a járatok képesek egy óra menetidőt spórolni - idézte a brit napilap Alastair Rosenscheint, a BA egykori pilótáját, aki maga is Boeing-747-esen repült a brit főváros és New York között. Olyan ez, mintha szörföznél, egyedülállóan gyorsan lehet ilyenkor menni - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.