„Voltam trampli, ringyó, rüfke, kurva és plázacica"

Közel egy évtized hallgatás után előadást tartott Monica Lewinsky, Bill Clinton egykori szeretője. A most 41 éves nő a Vancouverben rendezett TED2015 konferencián arról beszélt, ő volt az internetes zaklatás egyik első áldozata.

„Önök most egy olyan nővel néznek farkasszemet, aki egy évtizede nem állt a nyilvánosság elé” – kezdte beszédét magabiztosan, higgadtan, cseppet sem emlékeztetve a 17 évvel ezelőtti önmagára. „Ahogy velem 22 éves koromban, úgy mással is megesett már, hogy rossz emberbe szeretett bele. Akár a főnökébe. Csakhogy az a főnök valószínűleg nem az Egyesült Államok elnöke volt” – mondta a közel 1400 fős közönségének. Tudja, hogy hibát követett el, de a figyelem és a megvetés, amit kapott, „precedens nélküli” volt – jegyezte meg.

Egy évtized után ismét a nyilvánosság elé állt Monica Lewinsky
Egy évtized után ismét a nyilvánosság elé állt Monica Lewinsky
Reuters

„Voltam trampli, ringyó, rüfke, kurva, plázacica, és természetesen az a nő” – tette hozzá. Lewinsky 2005-ben tűnt el a világ szeme elől, Londonba költözött, ahol szociálpszichológiából szerzett mesterfokozatot. Önmagát afféle prototípusként jellemzi, aki egy akkor még ismeretlen, ma pedig már természetesnek számító jelenség, az internetes zaklatás áldozata volt. „1998-ban [amikor nyilvánosságra került viszonya Clintonnal – a szerk.] elvesztettem a méltóságomat, megbélyegeztek” – jegyezte meg.

Arról, hogy a történtek miatt több álláslehetőségtől is elesett, tavaly, a Vanity Fair magazin internetes kiadásában is írt, amelyben megemlítette, hogy a 18 éves Tyler Clementi 2010-es öngyilkossága késztette arra, hogy előadásokat tartson a cyberbullyingról, az internetes zaklatásról. Clement végzett magával, miután diáktársai a New Jersey-i Rutgers Egyetemen webkamerán keresztül a világhálón élőben közvetítették, ahogy megcsókol egy férfit.

Lewinsky előadásában kulturális forradalmat sürget a nyilvános megaláztatás ellen. „Ha nyilvános megszégyenítés áldozata vagy, egyvalamit tudnod kell: túlélhető. Tudom, hogy nehéz. Nem fájdalommentes, nem is megy gyorsan, sem könnyen. De lehet jó vége a történetednek" – zárta beszédét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.