„A sírból hozták vissza” – megköszönte gyógyulását az agydaganatos kisfiú

Egészségesen tért vissza Prágába az a kisfiú, akit a szülei egy londoni klinikáról szöktettek meg, hogy részt vehessen a csehországi gyógykezeléseken.

Prágába érkezett szüleivel és három testvérével Ashya King, akit éppen egy éve életveszélyes állapotban szállítottak a Protoncentrumba. Ezúttal a saját lábán tért vissza a világhírű cseh intézetbe, hogy köszönetet mondjon kezelőorvosainak, akik meghatódva ölelték át meggyógyult kis páciensüket. 

A fiú találkozott újságírókkal is, akiknek elmondta, hogy eddig Spanyolországban különböző rehabilitációs utókezeléseken vett részt. Csütörtök azonban visszatér Nagy-Britanniába és iskolás lesz. Édesapja szerint gyermekével valóságos csoda történt, ezért újra háláját fejezte ki a cseh és spanyol orvosoknak, akik a sírból hozták vissza Ashyát.

Szüleivel együtt tavaly szeptemberben került a világsajtó címlapjaira, miután édesapja valósággal kicsempészte őt a southamptoni kórházból, ahol agydaganatot állapítottak meg gyermekénél, orvosai kemoterápiás kezeléssel próbálkoztak. Állapota azonban rosszabbodott, már csak a gyomrába vezetett szondán át tudták etetni és itatni. Közölték a szülőkkel, hogy készüljenek a legrosszabbra.

Ezután vitte el kérés és engedély nélkül Ashyát az apja. Az orvosok riasztották a rendőrséget arra hivatkozva, hogy a kisfiú kellő ellátás nélkül azonnal életveszélybe kerül. Az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki szülei ellen, akiket végül Malaga közelében találtak meg. Ashyát azonnal az ottani kórházba szállították, édesanyját és édesapját pedig vizsgálati fogságba helyezték.

Kihallgatásuk során a szülők azt állították, hogy tengerparti villájukat akarják eladni, a vételár költségéből pedig kisfiuk prágai gyógykezelését fedezni. Azért akarták oda vinni Ashyát, mert sokat olvastak a cseh orvosok korszerű eljárásáról.

Ezután szabadon bocsátották őket, a prágai Protoncentrum vezetői pedig az egészségügyi dokumentáció áttanulmányozása után vállalták a terápiát. Ashya tavaly, szeptember végén érkezett a szüleivel Prágába, ahol másfél hónap alatt harminc protonsugárzást kapott az agyára és a gerincvelőjére. Állapota lényegesen javult, terápiája minden mellékhatás, illetve szövődmény nélkül zajlott.

„A protonsugárzás nem csodaszer, de korszerű módszer, mert pontos célpontra lehet alkalmazni, tehát nem károsítja az egészséges szöveteket, ahogy a szívet és a hasnyálmirigyet sem” – közölte a kezelés végén Jirí Kubes főorvos.

Ashya prágai terápiája 1,8 millió koronába (hozzávetőleg 20 millió forintba) került, amit a brit egészségügyi biztosító (NHS) először nem akart megtéríteni, ám akkora felháborodás fogadta bejelentésüket, hogy néhány héten belül átutalták ezt az összeget.

Karácsony előtt a kisfiút visszaszállították Spanyolországba, ahol Hernándes Funes spanyol orvosprofesszor vezetésével segítették a teljes felépülését. Kora tavasztól újra jár, ismét tud beszélni és fokozatosan visszatért az étvágya is. Prágában ezúttal már jókedvűen és folyékonyan válaszolt az újságírók kérdéseire.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.