Mobilalkalmazástól rettegnek a rendőrök

Az amerikai rendőrök úgy vélik, a Waze veszélybe sodorhatja őket. A közösségi navigációs rendszer ugyanis jelzi, ha járőrök vannak a közelben, így szerintük bárki megtalálhatja és megtámadhatja a járőröket.

A rendőrök szeretnék, ha a Google kiszedné Waze nevű közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazásból azt a funkciót, amely jelzi, ha járőrök vannak a közelben. Úgy vélik, hogy jelenlegi formájában az applikáció veszélybe sodorhatja a rendfenntartók életét, hiszen szinte pontosan meghatározza hollétüket, egy potenciális rendőrgyilkos könnyűszerrel rájuk találhat és végezhet velük.

A Waze, melyet a Google 2013-ban 966 millió dollárért vásárolt meg, egy több platformon és több nyelven működő ingyenes navigációs alkalmazás. Hasznos közösségi funkciókat kínál: a felhasználók megoszthatják egymással, hol van éppen dugó vagy baleset, hol van traffipax. E mellett jelezhetik azt is, hogy útjuk során hol találkoztak rendőrrel, azt azonban nem tudják kifejteni, hogy a járőrök sebességet mérnek-e, igazoltatnak-e, vagy csak betértek egy útmenti étkezdébe ebédelni. 

Noha egyelőre nem tudnak olyan esetről, amikor egy rendőrtámadás és a Waze használata között kapcsolat lett volna, de úgy vélik, ez csak idő kérdése, és egyébként is: jobb félni, mint megijedni.

A Nemzeti Seriff Szövetség is aggodalmát fejezte ki az alkalmazás miatt.  Washingtoni konferenciájukon ismertették azt a múlt havi esetet, amikor New Yorkban lelőttek két rendőrt, az elkövető Instagramján pedig a Wazéról is volt képernyő-mentés. A nyomozók azonban úgy gondolják, nem az applikáció segítségével választotta ki áldozatait.

A The Guardian megkereste Julie Mosslert, a Waze szóvivőjét, aki elmondta, hogy a cég nagyon komolyan veszi a biztonságot és együttműködik a világ számos rendőrkapitányáságával, köztük a New York-ival is. A Google nem kívánt reagálni a lap megkeresésére.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.