A pattanásos Barbie jobban tetszik

„Nincs még egy ilyen babám. Ez valóságos” - mondta az egyik kisfiú, miután kézbe vette Lammilyt, a realisztikus Barbie-t, akinek cellulitisze, striái, pattanásai vannak.
Jobban tetszik a gyerekeknek az élethű baba
Jobban tetszik a gyerekeknek az élethű baba
Lammily / Forrás

Nickolay Lamm, pittsburghi grafikus középsikolás korában éhezett és halálra edzette magát, hogy olyan teste legyen, amilyen Kennek, a játékbabának, ám hiába. Sohasem lett tökéletes kockahasa, és rengeteget szenvedett a külseje miatt. Nem volt ezzel egyedül. Unokahúga, aki versenyszerűen atletizált a főiskolán, kövérnek hitte magát. 

„Csak a kivételesen vékony szépségideálokkal összehasonlítva tűnt kövérnek” - nyilatkozta Lamm a The Washington Postnak.

Többek között ezek a gyerekkori élmények adták a realisztikus Barbie, vagyis Lammily megalkotásának ötletét, akinek a leginkább a kislányok körében népszerű babákkal ellentében nincs tökéletes alakja, van egy kis súlyfeleslege, nem visel sminket, pattanásos, sőt, cellulitisze és striái is vannak.

„Nem olyan mint más babák. Nagyon egyedi, valódi személynek tűnik" - mondta a babáról egy második osztályos kislány. „Nagyon menő, úgy néz ki, mint a tesóm” - állította a másik, az egyikük pedig az unokanővéréhez hasonlította a babát. Többen megjegyezték, hogy Lammily arányai valósak, a baba jobban hasonlít a hús-vér emberekre.

Amikor egy hagyományos Barbie-t tettek a gyerekek elé, és megkérdezték, vajon mi lenne a foglalkozása Lammilynek és a Barbie-nak, a gyerekek többsége azt mondta, előbbi valószínűleg tanár, úszó, pilóta vagy informatikus lenne. Barbie-t inkább modellnek vagy sminkesnek tudták volna elképzelni.

A kísérlet egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor megkérdezték, hogy ők maguk melyikre hasonlítanak inkább. Mindegyik gyerek a valósághű babát választotta.

„A valóság gyönyörű” - ezt az ünetetet szerette volna közvetíteni Lamm, aki hamarosan piacra dobná a realisztikus Kent is. Mint mondja, ahogy a legtöbb férfi, úgy az ő babája is kopaszodni fog, lesz egy kis pocakja, és a tervek szerint jár majd hozzá szőrt ábrázoló matrica is, amelyet a gyerekek oda ragaszthatnak, ahová csak akarnak.

„Úgy gondolom, hogy nem csak a gyerekek, de mi, felnőttek is próbálunk megszökni a valóság elől amikor filmeket nézünk, számítógépes játékokkal játszunk, és amikor a telefonon lógunk. De meg akartam mutatni, hogy az élet szép, és a valóság az egyedüli, amink van” - mondta Lamm. Szeretné, ha a kislányok többet foglalkoznának azzal, hogy mit szeretnek és mit csinálnak, ahelyett, hogy hogy néznek ki. „Ha olyan babájuk van, amely úgy néz ki, mint bárki más, talán nem foglalkoznak majd annyit a külsőségekkel” - jegyezte meg Lammily alkotója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.