A papagáj kineveti a papáját

A pécsi Kresz Mátyás belvárosi házában és kertjében mintegy száz különleges papagáj él, de volt, hogy ennél jóval több madár is lakott nála. Az elkötelezett hobbistáról a Pécsi Újság írt portrét.

Vércsék, héják, de a macskák is előszeretettel csapnak le Kresz Mátyás kertjére, az ott lakó különleges madarak hangja ugyanis több száz méterről csábítja a ragadozókat. Az egykor villanyszerelőként dolgozó férfi évtizedek óta, töretlen lelkesedéssel foglalkozik nagy papagájokkal. Házát és a kertet majdnem száz tollasnak rendezte be, de azt mondja, volt, hogy 150-160 papagáj is lakott nála. Spikey, a nappapagáj már 17 éves. Gazdája szerint a család teljes jogú tagja, és képes akár egész nap az ember vállán ülni vagy hajat kurkászni. Mellette Dugó, a négyéves, kék homlokú amazon mind közül a legbeszédesebb. Ő emberi hangot, sőt hanglejtést is élethűen képes utánozni. Olykor kineveti a „papáját” vagy egy laza sziával köszönti a látogatókat.

– Négyéves voltam, mikor az első madaramat kaptam. Nyolc, amikor már kanárit és galambot is tenyésztettem, ezután kezdtem a nagy papagájokkal foglalkozni – meséli Kresz Mátyás, aki egy osztrák madáregyesület tagja.

Az egykoron bányában dolgozó villanyszerelő mostanra már tiszteletbeli ornitológusnak számít. Nemcsak a kertjét alakította át teljesen, hanem egy üvegházat is berendezett a papagájoknak. Van karanténja, keltetője, de még inkubátora is ahhoz, hogyha egy-egy új jövevény érkezik, akkor a felcseperedését segíteni tudja. Sőt, előfordul, hogy pécsi állatorvosok keresik fel tanácsot kérni.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.