A „nulladik” leggazdagabb asszony

Továbbra is Jelena Baturina vezeti a legtehetősebb orosz üzletasszonyok rangsorát. A Forbes Woman orosz nyelvű kiadásának összesítése egymilliárd dollárra becsüli az Inteco ingatlanbefektetési társaság tulajdonosának vagyonát.
Az 51 éves, több más orosz mágnáshoz hasonlóan Londonban élő asszony "saját jogon" lett milliárdos, igaz, meggazdagodásában – például zsíros megrendelésekkel – szerepet játszott az is, hogy férje, Jurij Luzskov hosszú időn át Moszkva polgármestere volt. A második helyezett, az egyebek közt gyermektápszerek forgalmazásával foglalkozó Olga Beljavceva és a harmadik, egy internetáruházat működtető Tatyjana Bakalcsuk ugyancsak saját vállalkozásából tett szert – Baturináénál jóval kisebb – 450 és 380 millió dolláros vagyonra, ám az üzleti magazin idén egy „nulladik" helyezést is kénytelen volt beiktatni a rangsorába.

Messze a leggazdagabb orosz asszony lehet ugyanis a férfi mágnások listáján 8,8 milliárdos üzleti birodalmával a 17. helyen szereplő Dmitrij Ribolovljev válófélben lévő felesége, Jelena. A 24 évi házasság után hat éve tartó pereskedésben ugyanis az idén májusban egy svájci bíróság a nőnek igencsak kedvező döntést hozott. Ennek értelmében az elsősorban az Uralkalij műtrágyagyártó vállalatban szerzett – nemrég értékesített – részesedéséből meggazdagodott Ribolovljevnek vagyona felét, azaz 4,5 milliárd dollárt, egy Genf melletti ingatlant és 60 millió dollár értékű műkincset kellene átadnia az asszonynak.

Ez lehet tehát minden idők legdrágább válása, igaz, a feltételek még módosulhatnak. Az ítéletet ugyanis megfellebbezték a férfi ügyvédjei. Ráadásul az üzletember még a válóper kezdete előtt minden érdekeltségét, beleértve például két, Arisztotelesz Onasszisz unokájától vásárolt görög szigetet és az amerikai milliárdostól, Donald Trumptól 95 millió dollárért megvett Palm Beach-i villát – egy olyan vagyonkezelő társaságba helyezte, amelynek lányai a kedvezményezettjei. Ezt pedig nem érintheti a vagyonmegosztás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.