A norvég kormány szerint igenis lakályos Breivik cellája

Nem ért egyet a norvég kormány azzal az ítélettel, hogy a fogva tartása körülményei sértik a tömeggyilkos Breivik emberi jogait – jelentette be kedden Anders Anundsen igazságügyi miniszter.

"Kértem a főügyészt, hogy fellebbezzen az ítélet ellen" - közölte Anundsen a Reuters szerint. "Breivik fogva tartásának körülményei az állam álláspontja szerint nem merítik ki Az emberi jogok európai egyezményének 3. cikkelye szerinti embertelen vagy méltatlan bánásmódot".

Április 20-án az oslói bíróság részben helyt adott a tömeggyilkos keresetének. Anders Behring Breivik - aki 2011-ben 77 embert ölt meg Norvégiában - azt kifogásolta, hogy "teljesen elzárták a világtól", és magánzárkában tartják fogva, megsértve az emberi jogait.

A norvég államot képviselő ügyvéd szerint Breiviknek nincs oka panaszra: három helyiséget használhat, az egyik egyfajta nappali, egy másikban tanulhat, a harmadikban pedig lehetősége van testmozgásra. Van tévéje, számítógépe - internet nélkül - és játékkonzolja. 

Emellett nem tetszett neki a felszolgált étel minősége sem, annak ellenére, hogy saját konyhájában magára főz.

A tömeggyilkos Anders Behring Breivik náci karlendítéssel tisztelgett a Skien börtönben tartott márciusi tárgyalásán
A tömeggyilkos Anders Behring Breivik náci karlendítéssel tisztelgett a Skien börtönben tartott márciusi tárgyalásán
Lise Aserud / Reuters

Az április 20-i ítélet sokakat meglepetésként ért, a döntés elleni fellebbezésre azonban lehetett számítani. A börtön vezetősége állítólag nem sokat tett, hogy enyhítse Breivik elszigeteltségét. 

A férfit elmondása szerint többször is megmotozták és meztelenre vetkőztették, illetve az őrök hosszabb időszakokig óránként felébresztették.

Breivik márciusban nyújtott be keresetet a norvég hatóságok ellen azzal vádolva őket, hogy embertelenül bánnak vele, ezzel pedig megszegték az emberi jogok európai egyezményét. Ezenkívül sérelmezte az is, hogy a többi rabtól és a külvilágtól elzárva tartják, és nem érintkezhet senkivel a börtön személyzetén kívül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.