„A nemi erőszak része a beavatási szertartásnak”

Az 1960-as évektől egészen a 2000-es évekig tömegesen erőszakoltak meg az ausztrál fegyveres erők tizenéves újoncokat. A gyerekmolesztálásokat vizsgáló bizottság 111 áldozatról tud, aki jelentette a vele történteket. Az ügyben kedden kezdődtek a nyilvános meghallgatások.

Egy tucat áldozat tanúskodik személyesen is a testület előtt Sydney-ben július 1-jéig – számolt be a CNN.

„Többször is előfordult, hogy az éjszaka közepén kirángattak az ágyamból az idősebb újoncok, és a sportcsarnokba vonszoltak – mesélte az egyik meg nem nevezett férfi áldozat. Elmondása szerint ezután arra kényszerítették, hogy szexuális erőszakot kövessen el más újoncokon, de a felsőbb évesek, illetve a személyzet őt is megerőszakolta.

„A környezet teljesen feleslegessé tette az ellenállást” – magyarázta. „Az ember annyi megaláztatást képes elviselni, mielőtt rájön, hogy értelmetlen nemet mondani. Egy idő után a belenyugvás és a továbblépés tűnt a legjobb megoldásnak.”

Egy másik áldozat, a most 65 éves Graeme Frazer 1967-ben, 16 éves korában élt át hasonlót. Úgy emlékszik, szörnyen meg volt ijedve, amikor három társa az ágyából a tusolóba hurcolta, megverte és szexuálisan molesztálta. Egyikük orális erőszakot akart rajta elkövetni, majd lefogták, a nemi szervét cipőpasztával kenték be, és egy durva kefével sikálták.

„Még most is bűntudatom van és szégyellem magam az abúzus miatt” – árulta el Frazer, aki a történtek után depressziós lett. 

Többen is arról számoltak be, hogy jelentették a molesztálásokat, de a panaszaikat figyelmen kívül hagyták, megbüntették őket, vagy azzal rázták le őket, hogy a beavatási szertartás az újoncévek része.

A vizsgálat kiterjed az egykori és a jelenlegi személyzet tagjainak meghallgatására is, illetve arra, hogyan kezelték az intézmények a panaszokat, továbbá a kártérítési igények elbírálását. 

A vizsgálatok elsősorban a HMAS Leeuwin haditengerészeti kiképzőközpontra és a Victoriában található Balcombe katonai kiképzőközpontra koncentrálnak, de részei egy, az egész hadsereget átvilágító nyomozásnak, amely a testületben történt szexuális visszaélésekre próbál fényt deríteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.