A német parlament: az örmények lemészárlása népirtás volt

Hosszú vita után hétfőn megállapodtak a német kormánypártok parlamenti frakciói, hogy tartalmazza a népirtás kifejezést az a parlamenti határozat, amelyet pénteken, az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett mészárlások kezdetének 100. évfordulóján fogadnak majd el.
A konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának megállapodása alapján a Bundestag - a törvényhozás alsóháza - pénteki emlékülésére készülő határozati javaslatban az áll majd, hogy a törökországi örmények elleni leszámolás áldozatainak sorsa "példaszerűen mutatja meg a tömegpusztítások, etnikai tisztogatások, népcsoportok elűzése, és bizony a népirtások" 20. századi történetét.

A kormánypárti frakciók által benyújtandó határozati javaslat eddigi tervezetében "körülírták" a népirtás kifejezést, a szövegben az "örmények kiirtása" fordulat szerepelt. Sajtóbeszámolók szerint a kormány kerülni kívánta a kifejezést, tekintettel a népirtás elismerésétől elzárkózó ankarai vezetéshez fűződő viszonyra, és a képviselőcsoportok vezetése egyetértett ezzel a törekvéssel.
A pártok soraiban viszont az utóbbi napokban egyre többen sürgettek egyértelmű, világos állásfoglalást, és a kormány ellenállása fokozatosan gyengült.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy vasárnap esti tévéinterjúban még azt mondta, hogy a berlini vezetés ösztönözni kívánja Törökország és Örményország párbeszédét a száz évvel ezelőtt történtekről, és ezért "nem a legkönnyebb utat választja" és nem próbálja meg "leegyszerűsíteni a felelősség kérdését egyetlen kifejezésre". Azonban a Süddeutsche Zeitung című lap hétfői számában megjelent interjúban már úgy fogalmazott, hogy "össze lehet foglalni a népirtás kifejezéssel" az örmények elleni - mintegy másfél millió halálos áldozatot követelő - leszámolások történetét.

Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány támogatja a frakciók új határozati javaslatát.
Az utóbbi napokban az Európai Parlament és Ferenc pápa is népirtásnak minősítette és elítélte a történteket, ezzel kiváltva a török kormány tiltakozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.