A nemed a te dolgod - nagykövetek üzentek Magyarországnak

Az Amnesty International Magyarország közös fotóakciót szervezett tíz Magyarországon működő nagykövetséggel, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogi visszaélésekre, amelyekkel a homoszexuális és transznemű emberek Magyarországon és világszerte nap mint nap szembesülnek.

Az emberi jogi szervezet tíz magyarországi nagykövetség segítségével próbálja felhívni a figyelmet a homo-, bi-, és transzszexuális embereket érő visszaélésekre. Az Amnesty International által közzétett fotón magyarországi nagykövetek vagy helyetteseik pózolnak kezükben egy szóval, amelyeket összeolvasva a következő üzenet olvasható ki: "A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell".

Mint közleményükben írják, számos országban még mindig büntetik a közös megegyezésen alapuló azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, amely gyakran eredményezi az LMBTI emberek önkényes letartóztatását, jogellenes fogvatartását, bebörtönzését és kínzását. Az LMBTI emberektől sokszor megtagadják a véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot is. Egyes országokban rendszeresen betiltják a Pride felvonulásokat, vagy nem biztosítanak megfelelő rendőri védelmet a felvonulások szervezőinek és résztvevőinek.

A Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Nap (International Day against Homophobia and Transphobia – IDAHOT) egy 2004 óta létező kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a politikai döntéshozók, véleményformálók, társadalmi mozgalmak, valamint a közvélemény és a média figyelmét a homofóbián és transzfóbián alapuló diszkriminációval kapcsolatos kérdésekre. A világnapot minden évben május 17-én tartják, ezzel emlékezve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-i döntésére, mely törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról.

A vasárnap közzétett fotón látható többek között Ausztria, Hollandia, Franciaország Dánia és Finnország nagykövete is.

Vasárnap az Egyesült Államok budapesti nagykövete is csatlakozott a Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes naphoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.