Ötvenezer éves székletminták igazolják, hogy a neandervölgyi zöldséget is evett

A spanyolországi El Saltban ötvenezer éves fosszilizálódott ürülékre bukkantak az ásatások során. A leletek arról árulkodnak, hogy a neandervölgyi emberek étrendje sokkal változatosabb volt, mint azt eddig gondolták.

"A széklet a tökéletes bizonyíték" - idézi a BBC Ainara Sistiagát, a La Lagunai Egyetem doktoranduszát, a kutatás egyik vezetőjét.

A mintákat a neves amerikai egyetemen, a Massachusetts Institute of Technology egyik laborjában vizsgálták meg. A székletminták igazolták a korábbi feltételezést, miszerint a neandervölgyiek előszeretettel fogyasztottak húst, viszont a szakemberek jelentősebb növényi tápanyagbevitel nyomait is kimutatták.

"A fogak és a széklet is ugyanazt igazolja" - mondta BBC-nek Dr. Stephen Buckley, a Yorki Egyetem archeológusa, aki 2012-ben fogkőlerakódásokból vett minták alapján jutott arra, hogy a neandervölgyi ember nemcsak fogyasztotta a különféle növényekből készített ételeket, de ismerte a növények gyógyhatásait is. Mint mondta, a mostani leleletek kulcsfontosságúak, és úgy véli, a neandervölgyiek tápláléka nagyban függhetett attól, hogy hol éltek.

"A Németország középső részén élők valószínűleg több húst fogyasztottak - mivel ott hidegebb volt, és több kalóriára volt szükségük. De Spanyolországban kedvezőbb a klíma, előfordulhat, hogy arrafelé több növényt ettek" - mondja a szakember.

"Egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábbi feltételezések felülvizsgálatra szorulnak" - tette hozzá, ezzel pedig a spanyol ásatásokat vezetp Sistiaga is egyetért. "Úgy gondoljuk, hogy a neandervölgyi azt ette, ami a különböző körülmények között elérhető volt számára."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.